Bűntől védhet a szép, épített környezet

Dr. Kovács Attila előadás közben
Dr. Kovács Attila előadás közben - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Gondos tervezéssel, átalakítással élhetőbb és biztonságosabb lehet a hely, ahol élünk.

Egy sötét, elhagyatott területen nő a félelem­érzetünk, megszaporázzuk a lépteinket, összerezzenünk minden zajra. Az ilyen helyek kedveltek a bűnözők körében is, itt szinte észrevehetetlenül várhatnak áldozatukra. Ezért van szükség jól megvilágított, átlátható, tiszta, rendezett és biztonságos közterületekre, szép környezetre, ahol szívesen töltik az idejüket mások is.

Felelősségérzet

Ahol sokan vannak, nagyobb a biztonság. Az építészeti bűnmegelőzés pedig pontosan arra helyezi a hangsúlyt, hogy egyszerű, kreatív eszközöket tudatosan alkalmazva élhetőbb, biztonságosabb városokat hozhatunk létre – hangzott el pénteken az ÉVISZ-ben, ahol a magasépítő szakirányon tanulóknak tartott előadást a megyei rend­őr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

– Az építészeti bűnmegelőzés négy alapelvre épül. Ezek közül a természetes felügyelet az egyik legfontosabb, s lényege, hogy a személyek és tárgyak elleni erőszak sokkal ritkábban fordul elő élettel teli helyeken, ahol emberek vannak a közelünkben, hiszen az ott tartózkodók felügyelnek a helyre – mondta előadásában dr. Kovács Attila alezredes.

– A jogosultság ellenőrzésekor az a cél, hogy megállapítható legyen, azok a személyek, akik a területet használják, jogosan tartózkodnak ott? Ennek szervezett formája, ha biztonsági személyzet ellenőrzi a területhasználók illetékességét, természetes módja pedig az, ha az emberek maguk tudják kiszűrni az illetéktelenek jelenlétét. A birtokviszony jelzése – kapcsolódva a jogosultság ellenőrzéséhez – erősíti a tulajdonosi felelősségérzet kialakulását is, ezzel segítve a rendezett és tiszta állapot fenntartását. A terület gondozása a tulajdonosi felelősség­érzethez kapcsolódó alapelv, akkor tud érvényre jutni, ha egy területnek van gazdája, aki sajátjának érzi és felelősséget érez iránta, így megfelelő módon gondozzák, nem hagyják magára – hangsúlyozta az osztályvezető.

– KM –
hirdetés