Burka-ügy: Az elveszett idő nyomában

Burka-per
Burka-per
Debrecen – Egyezség született Burka Ferencék kártalanítási perében szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon: apa és fia elfogadta az igazságügyi és rendészeti minisztérium jogi képviselőinek 45 millió forintos ajánlatát, amire a bíróság tett javaslatot korábban.  video video

A határozat még nem jogerős, mivel az állam képviseletében eljáró jogászok tegnap nem mondtak le fellebbezési jogukról. Erre a törvény szerint 15 nap áll rendelkezésükre, ugyanakkor semmiféle jel sem mutat arra, hogy visszatáncolnának a megállapodástól. Ha az egyezség jogerőre emelkedik, úgy elmondható: az állam sosem fizetett ki ekkora összeget ártatlanul rács mögött töltött évekért.

“Harcoltunk az igazunkért”

A szerdai egyezségkötést követően idősebb Burka Ferenc lapunknak elmondta: miután felmentették őket a vád alól, már biztosak voltak abban, hogy az állam fizetni fog nekik a sérelmekért. – Az elveszett időt, szeretet, szabadságot már semmiféle összeggel nem lehet visszaadni. Ez a pénz legfeljebb arra jó, hogy a gyerekeimet, akik sok mindentől elestek az elmúlt években, segíteni tudom. A legkisebb lányomat hat éven át nem nevelhettem, ez nagyon fáj. Számunkra igazából a legfontosabb, hogy mindenki számára kiderüljön az ártatlanságunk. Vannak, akik ebben ma is kételkednek. Még a közeli rokonságomban is törést okoztak a történtek. A testvéreimmel ma már csak köszönő viszonyban vagyok, nem járunk már egymáshoz – nyilatkozta a Naplónak. Idősebb Burka Ferenc úgy döntött, marad Újszentmargitán. Tisztában van azzal, hogy sok pénzhez jut, de irigykedni fölösleges: az utóbbi nyolc esztendő számos kiadással, adósággal járt, amit meg kell adni. Ha megkapjuk a pénzt, – tette hozzá – szerényen, családi körben ünnepeljük meg.


Növekvő összegek
Az elmúlt években az állam által kifizetett legnagyobb kártalanítások a büntetőeljárásról szóló törvény alapján (ezer forint):
2006* – 20828,
2005 – 25186,
2004 – 11536,
2003 – 7736,
2002 – 8713

*szeptember 30-ig feldolgozott adatok alapján

Szavai szerint az első perctől kezdve reménykedtek a felmentésükben, mert nem követtek el semmit. Azt viszont nem gondolták, hogy az ártatlanságuk bizonyítása ennyire elhúzódik. Zeke László felbukkanásáig esélyük sem volt a bíróságon és az ügyészségen, mint mondta, nem is jutottak szóhoz. S ezért voltak időszakok, amikor kilátástalannak tűnt minden.

Fia, Ferenc ma Polgáron lakik. Édesapjához hasonlóan bízott abban, hogy egyszer igazságot szolgáltat nekik a sors. Az ő párkapcsolata nem bírta ki az időt. – Hat éven át harcoltunk az igazunkért, a fájdalmat persze ez az összeg sem tudja csillapítani. Elvesztettem a családomat, az egészségemet pedig annyira megviselték az elmúlt évek, hogy ma is kezelnek. Mindezen pénzzel sem tudok segíteni. Jelenleg attól függ, maradunk-e Polgáron, hogy hogyan állnak hozzánk az emberek. Nagyon kevesen biztattak, nagyon kevesen fejezték ki együttérzésüket. Jelenleg négy gyermeket nevelek, úgyhogy lesz mire költeni a pénzt. Egy házat nagyon szeretnék vásárolni, a többit majd meglátjuk – mondta a fiatalember.

Fegyház árnyékában

Mint többször megírtuk, Burka Ferencet és fiát egy 1999-ben Újszentmargitán elkövetett emberöléssel gyanúsították, majd vádolták meg, s ítélték el első fokon 15, illetve 13 év fegyházra. Közel hat évet töltöttek a hűvösön, mire a Szegedi Ítélőtábla tavaly tavasszal jogerősen felmentette őket. Ügyvédjük, Zeke László, a meghurcoltatásokért kártalanítási pert indított, s a múlt szeptemberi első tárgyalási napon 50-50 millió forint kártalanítást kért Burkáéknak.

RaL

Kapcsolódó anyagok:
  • Várhatóan megkapják a 45 milliót Burkáék
  • Burka-ügy: nincs egyezség
  • Kilencven milliót kérnek Burkáék
  • 25 milliós ajánlat a börtönévekért
  • Nőhet a tét, ha nem fizetnek
  • Százmilliós kártalanítási per Debrecenben
  • Jogerősen sem Burkáék öltek  • hirdetés