Bush-látogatás – civil szervezetek követelései

Civil szervezetek szerdai nyílt levelükben arra kérik a magyar közjogi méltóságokat, hogy az amerikai elnökkel való találkozójukon vessék fel egyebek mellett az afganisztáni és iraki kínzások ügyét és szólítsák fel Bush-t a Kyotói Jegyzőkönyv azonnali ratifikálására.

A levelet 18 szervezet írta alá, köztök a Greenpeace és a Védegylet.

A civilek szerint az amerikai gazdasági és politikai vezetés, és személy szerint George Bush nagymértékben felelős az egész emberiség és a bioszféra létét veszélyeztető globális károkért.

A levelet aláíró szervezetek követelik, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel háborús politikájával, haladéktalanul számolja fel a guantanamoi fogolytábort és vonják ki a szövetséges csapatokat Irakból.

Az afganisztáni, majd az iraki invázió során az amerikai hadsereg a legalapvetőbb emberi jogi normákat is figyelmen kívül hagyva kínozta és alázta meg a foglyul ejtett embereket, internálótáborokat létesített, amely teljes mértékben idegen minden civilizált normától – olvasható a nyílt levélben. 

A Föld országai közül az Egyesült Államok játssza a legnagyobb szerepet az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásában, amelynek hatása a bolygó egésze számára lassú katasztrófát jelent – vélik a levél aláírói.

 Ezért Magyarország és minden földlakó érdekében a civil szervezetek azt is követelik, hogy a közjogi méltóságok a tárgyalások során szólítsák fel George Bush-t a Kyotói Jegyzőkönyv azonnali ratifikálására.
hirdetés