Buszok a sétálóutcában

Buszok a sétálóutcában

Minek csináltak tavaly csiricsáré buszmegállót, esővédő tetővel a Villanyrendőrhöz, ha a jövőben nem is fognak buszok arra járni? – érkezik a kérdés már nem először szerkesztőségünkhöz az elmúlt hetekben.

A felvetés jól mutatja, mennyire kevéssé látnak tisztán a miskolciak a napjainkban folyó belvárosi átalakítások kérdésében.

A Kazinczy utcán jelenleg is építkezés folyik: az aszfaltburkolatot cserélik (megfelelő műszaki előkészítést követően). Sokan tudni vélik, hogy a korábbi egyirányú utcából – amelynek „elleniránya” a Corvin-Szentpáli vonal volt – sétálóutca lesz a beruházás révén. Akkor pedig buszok sem lesznek, buszmegállóra sem lesz szükség.

Ám a következtetés ennyiben téves: a Kazinczyból és a Szemere csatlakozó szakaszából olyasfajta sétálóutcát csinálnak, amin speciel a tömegközlekedés járművei közlekedhetnek majd – de csak azok. Ilyesmire van példa a világban, például a fővárosban, a dolog működik. A tavaly készített reprezentatív kiszerelésű tetőszerkezetre tehát továbbra is szükség lesz, eredeti funkciójában.

Mint az MVK-tól tájékoztatták lapunkat, a városi tömegközlekedési társaságnál úgy számolnak, hogy a munkálatok lezárultával augusztus 31-gyel hozhatják ismét erre járataikat. Hogy pontosan melyeket, az egyelőre még bizonytalan: több szakmai szempont ütközik, hiszen szólnak érvek amellett is, hogy az észak-déli irányú vonalak minden járata erre jöjjön – mindkét irányban -, de az sem volna jó, ha a Centrum környékét minden busz elhagyná.

A jelenleg a belvárosi útépítések miatt szükséges forgalomelterelések egyébként a 2-es, a 12-es, a 14-es, a 20-as, a 34-es, a 35-ös, a 35É-s és a 44-es autóbuszokat érintik.

BALA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés