Buszok: a szerda lesz a mérvadó

Buszok: a szerda lesz a mérvadó
Miskolc – Azt hittem, tömeg lesz reggel a buszon, mondja Szabó Mária, aki a 35-ös járattal jár dolgozni.  video video

Fél 8 előtt indul otthonról az Avasról a belvárosba, és attól tartott, hogy a 36-os, 39-es járatok megszűnése miatt zsúfolásig lesz tele kedd reggel a busza. – Tévedtem. Ám rájöttem, ez nem jelent semmit. Hiszen még tart a téli szünet, szerda reggel kezdődik az iskola. Ha akkor sem lesz

Ő jól járt!

Szalghári Éva, a Borsod Online szerkesztője azon kevesek közé
tartozik, akik jobban jártak az átszervezéssel. A 23-as busz megszűnt
(a Martin kertvárosból a Tiszaiig közlekedett), de mivel a Búza tér volt
az úticélja, ezért a 3-as buszhoz 7-8 percet kellett gyalogolnia minden
reggel, hogy az oda tartó 3-as buszhoz eljusson. Most a 3A-s-hoz két percnyi
gyaloglásra van szüksége…

fennakadás, sóhajthatunk fel.

Nem javult

Mária azok közé tartozik, akiknek kevés megrázkódtatással járt a buszhálózat január elsejével való átszervezése. Tegnap a város több pontján jártunk, és inkább bosszankodó, mint elégedett emberekkel találkoztunk.

A hajdanvolt 24-es végállomásán (most 14H- s) az orrunk előtt ment el a busz. Az itt, a Hejőparkban lakók közül sokan tiltakoztak a tervezett változtatások ellen (többek között a témában rendezett vitafórumunkon is), ezért voltunk kiváncsiak az ottani reakciókra.

Kovácsné Demeter Mária épp arról a

Tudta-e?

A miskolci buszhálózat átszervezésére – buszvonalakat, járatokat ritkítottak
– (és a díjemelésre) novemberi ülésén bólintott rá a miskolci közgyűlés.
Ha nem teszik, rövid időn belül csődbe megy a cég, magyarázták döntésüket.

buszról szállt le, amelyet elmellőztünk. Ő úgy látja, nem az a baj, hogy rosszabb lett a menetrend, hanem hogy nem javult. Eddig is átszállással jutott el munkahelyére, az Avasra, továbbra is így lesz. A gyerekének azonban sokkal bonyolultabb lesz eljutnia a Hejőparkból a Zrinyi gimnáziumba.

Az avasi városközpont a következő állomásunk, ez korábban két busznak is (33, 34) végállomása volt, ezentúl „csak” megáll itt néhány járat. A megállóban tábla tájékoztat erről, kiderül az is, hogy ezentúl a 31-es is erre jár.

Nehezíti a munkájukat

– Nagyon rosszul jártam – jegyzi meg Rusznyák Attila. – Vidéken dolgozom, reggel 4.30-kor megy a vonatom. Eddig az Avastetőről levitt a busz a Tiszaira, elég volt 4-kor elindulnom. Most meg idáig, a városközpontig kell lejönnöm, az legalább három megálló. Mikor kell majd felkelnem?

Topa Jánosné és Búzási Anita szintén ebben a megállóban fakad ki.
– Ápolónők vagyunk, kijárunk házhoz az öregekhez – panaszolják. – Napi hét beteget látogatunk meg, a sok átszállás már most látjuk, megnehezíti a munkánkat.

A belvárosba érünk a Centrum előtti villamosmegállóba.
– Lehet, hogy ma nincs tömeg, de nézze meg holnap – áll velünk szóba egy asszony. A Kiliánban dolgozik, derül ki, eddig az Avasról egyetlen átszállással el tudott oda jutni. Most be kell iktatnia a villamost is… – mondja, majd felszáll. Tény – percekig álltunk ott – hogy gyorsabban jött mint megszoktuk a következő szerelvény.

HM

A villamost ajánlják

– A forgalom szempontjából nem volt erős nap a keddi – mondta Braun Csaba, az MVK Zrt. kommunikációs osztályának vezetője, amikor az átállás utáni első hétköznap tapasztalatai iránt érdeklődtünk. – A téli szünetnek szerdán azonban vége, s már a tanulók is utazni fognak.

Rendkívüli helyzet nem volt, mondta még, egész nap figyelték a forgalmat.
Az első nap után azt ajánljuk az utazóközönségnek, hogy használják a villamosokat. Gyakrabban járnak, s kedden sok szerelvényen alig utaztak utasok.
hirdetés