Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.09. 19:50

Két településen is pusztított a vihar: házakat zárt el az ár

<p>Sajólászlófalva, Kondó. A déli eső után még néhány órával is hömpölygött az ár tegnap Sajólászlófalván. Az árkok alig bírták tartani a vizet.</p>

A település végén tucatnyi házat zárt el a sáros víz. A lakók bent ragadtak az épületben, az ablakokból, teraszokról kiabálva próbáltak segítséget kérni. Lukács Bélánéval is így beszélgettünk: ő a háza teraszán, mi az utcán, köztünk pedig több méteren az erős sodrású víz. Az ár „hangját” túlkiabálva próbálta elmondani nekünk, hogy a kertben mindene odalett. Mutatta a veteményest, amely helyén tegnap délután csak egy tó volt. Elmesélte azt is, hogy hatalmas eső volt, jég is esett. Majd az árok már nem tudta tartani a vizet, és elkezdett beömleni az udvarra a kerítésen keresztül – sorolta. „Tavaly ugyanígy jártam, azt hittem, az idén megúszom” – mondta szomorúan.

Pár házzal arrébb Szomor Gábor és felesége is ezt gondolta, de a csütörtöki eső őket sem kímélte. Talán annyival szerencsésebbek voltak, hogy a házukat – gumicsizmában – meg tudták közelíteni, de a pincéjükben állt a víz. Szivattyúzni nem tudták, arra vártak, hogy leapadjon az ár.

A tűzoltók is erre vártak, addig ugyanis nem tudták megkezdeni a mentési munkát. A vízzel elzárt házaknál próbáltak segíteni: megkérdezték, kihozzák-e a lakókat vagy van-e szükségük valamire. Ahol lehetett ott pedig homokzsákokkal próbálták védeni a házakat.

 

Kecskét a garázsba

Sajólászlófalva alacsonyabban fekszik, mint Kondó, ezért a lezúduló víz ott nagyobb pusztítást végzett. De Kondó alsóbb utcáit sem kímélte az ár. Ott kerteket öntött el a víz, a járdákról a sáros hordalékot próbálták tegnap délután eltakarítani. Volt, ahol malacokat kellett menteni, mert félő volt, hogy az ólban megfulladnak. A Darai család a tyúkokat, kecskéket vitte a garázsba, mert az udvaron méteres víz állt. Ők is elmondták, hogy ugyanígy jártak tavaly, talán ha az árok szélesebb lenne, nem fordulna elő ilyen.

Erdelyi Józsefné udvara is inkább emlékeztetett egy tóra, mint kertre tegnap. Tíz perc alatt zúdult le a hatalmas mennyiségű víz, majd a kerítésen át ömlött be az udvarra – mesélte. „A babot, borsót elöntötte, két hét kellene, hogy kiszáradjon, persze akkor, ha most már nem esne az eső” – mondta. Pár perc múlva azonban elborult az ég, és lassú cseppekben újra elkezdett esni. ÉM-NSZR

 

Sajólászlófalván kellett a segítség

Az eső miatt, a környező dombokról nagy mennyiségű víz hömpölygött át tegnap Kondó községen – tájékoztatta lapunkat Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője. Mint mondta: „Szerencsére a hirtelen jött ár jelentősebb károkat nem okozott, tűzoltói beavatkozást ezen a településen nem igényelt. Az átvonuló víz az alacsonyabban fekvő

Sajólászlófalva, és Sajókápolna felé vette útját. Míg az utóbbi településen a helyi önkormányzat a keletkezett vízkárokat saját erőből el tudja hárítani, addig Sajólászlófalván az eddigi adatok alapján 60 ingatlant érint az ár, melynek levonulása után nagy valószínűséggel pincékből kell majd szivattyúzni. Erre felkészülve a Miskolci Tűzoltóság

a szükséges technikai felszereléseket a helyszínre szállította. Itt a legmélyebben fekvő ingatlanok udvarán 60-100 centiméter közötti a víz magassága.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!