Sport

2016.04.25. 17:29

Békés testvérharccal kezdődött az országos sakkbajnokság Mándokon

Mándok - Mándokon hétfőn megnyitották a vasárnapig tartó országos női sakkbajnokságot.

Mándok - Mándokon hétfőn megnyitották a vasárnapig tartó országos női sakkbajnokságot.

Festői környezetben, az esemény rangjának megfelelő helyszínen, a mándoki Forgách Kastélyban vette hétfőn kezdetét az országos női sakkbajnokság. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi megyebeli kötődésű tagja van a honi szövetség vezetőségének (Seszták Tamás elnök, Rácz Zoltán főtitkár, dr. Szabó Ferenc és Csörsz Ferenc és Seszták Miklós elnökségi tagok), akkor nem is meglepő, hogy a választás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosra esett.

A hétfői első fordulót megelőző megnyitón a jelenlévők is azt hangsúlyozták, méltó környezetben versenghetnek a meghívásos mezőny tagjai, házigazdaként Szabó Ferenc hangsúlyozta, hogy ingyen bocsátották a résztvevők számára a helyszínt. Az sem elképzelhetetlen, hogy évekig a Forgách kastély lehet majd a házigazdája a rangos viadalnak.

A honi legjobbak közül ugyan néhány hiányzó akad, de így is rangos a mezőny, amely körmérkőzéses rendszerben, hét fordulóban dönt a bajnoki címről. Szakmailag azért is jelentős a viadal, mert a sakkozók számára is olimpiai év a 2016-os, így a válogatottba is vezethet út Mándokról.

Az ünnepélyes nyitólépések (az egyes tábláknál a legutóbbi szabolcsi helyszín, a 2012-ben rendező Kisvárda polgármestere, Leleszi Tibor, a mostani házigazda Mándok polgármestere, Pekó László, Rácz Zoltán főtitkár és dr. Szabó Ferenc elnökségi tag indította útjára a partikat) megtétele után indultak be a sakkórák, szombatig minden nap 15 órakor indulnak a partik, a vasárnapi zárókörben 10 órakor lesz kezdés. Az első forduló testvérharcot is hozott, ha egy mezőnyben szerepelnek, akkor rendszeres, hogy Gara Anita és Gara Tícia a nyitányon egymással néznek farkasszemet. Ahogy a legmagasabb értékszámú (2379) résztvevője, Gara Tícia a meccs előtt nyilatkozta is, a testvérével vívott játszma kapcsán nem kell nagy harcra gondolni, így nem okozott meglepetést, amikor elsőként ők egyeztek ki a döntetlenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!