Búzaszemekből összegyűlt szeretet

Egyre több gazda csatlakozik a Magyarok Kenyere programhoz
Egyre több gazda csatlakozik a Magyarok Kenyere programhoz
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Közel 70 szabolcsi gazda vett részt az idei Magyarok Kenyere programban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulása óta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével együttműködve szervezi meg a programot, és ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását is. Mint ismert, az új kenyér ünnepéhez kapcsolódó program kifejezi a magyar nemzet összetartozását, és jelentős karitatív szerepe is van: évről-évre több millió búzaszemből, több tonna kenyér, több ezer gyermek asztalára kerülhet.

Az idén immár nyolcadik éves a jótékonysági kezdeményezés, amelyben a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet osztják szét a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetben élőket támogató magyarországi és határon túli szervezetek között.

Összefogásra buzdít

– Az egész hazai gazdatársadalmat megmozgatja és összefogja a gyűjtés. Ennek az összefogásnak az értékét emelném ki elsősorban: hogy mindazok, akik megtehetik – akár csekély mértékben is – de fontosnak tartják, hogy az adománnyal örömet szerezzenek másoknak, határon innen és túl – mondta el Rácz Imre a megyei agrárkamara elnöke.

– Az adakozó gazdák jótékonykodnak, a Kárpát-medence minden tájára eljutó lisztes zsákok pedig az egy nemzethez, és az egy sorsközösséghez való tartozást, az egymás iránti felelősségvállalást jelképezik – tette hozzá Rácz Imre. Bár a Magyarok Kenyere program nem épül versengésre, és nem is elvárás, hogy a búza mennyisége minden esztendőben túlszárnyalja az előző évit, de a gazdákat jó érzéssel tölti el, amikor többet adhatnak, s nemes cselekedetük célba ér.

Bővült az adományozók köre

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évről évre növekszik az adományozó kedv, s a lisztes zsákok súlya is: 2015-ben a megyében 3 helyszínen mintegy 18 tonna búza gyűlt össze, 2016-ban négy gyűjtőponton közel 25 tonna, 2017-ben 51 felajánló részéről mintegy 18,3 tonna, 2018-ban már 69 adományozótól 22,3 tonna búzát mértek le hat gyűjtőhelyszínen a megyénkben.

– Az idén hét rászorulókat segítő szervezeten és három önkormányzaton (Beregdaróc, Márokpapi, Geszteréd) keresztül kerülhet az adomány a karácsonyi ünnepek előtt a hátrányos helyzetű családokhoz a megyében.

KM


Karácsonyi adomány

A Magyar Vöröskereszt Megyei szervezete, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, a Nyíregyházi Gyermekjóléti és Alapítási Intézmény, a Református Karitász, a Görögkatolikus Egyház Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásza, a Kelet Karitász, és a Timári Görögkatolikus Egyházközség közreműködésével tudjuk átadni a lisztet – közölte a kamara megyei elnöke.

A Nyírség-Hasso Kft, a Vetőmag Szárító Kft. és az Apagyi Sütőüzem vezetőinek, Krámer Zoltánnak, Pásztor Andrásnak és Bakti Jánosnak, valamint munkatársaiknak a szervező munkáját is megköszönik.
hirdetés