Cellatársaival fajtalankodó férfit ítélt fegyházbüntetésre a Debreceni Ítélőtábla

Akt.:
Cellatársaival fajtalankodott - Fotó: Matey István
Cellatársaival fajtalankodott - Fotó: Matey István
Debrecen, 2013. január 29., kedd (MTI) – Jogerősen öt év fegyházbüntetést szabott ki kedden a Debreceni Ítélőtábla arra az elítéltre, aki a szolnoki büntetés-végrehajtási intézetben 2009-ben két társával együtt bántalmazta több cellatársukat és fajtalankodott velük – közölte a intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó ismertette: az ügyben másodrendű vádlott férfi az első- és harmadrendű vádlottal 2009 január-februárjában egy zárkában volt elhelyezve. Ez alatt az idő alatt a három vádlott a két cellatársukat többször is bántalmazta, és egymással, valamint az elsőrendű vádlottal fajtalanságra kényszerítette.

Cellatársaival fajtalankodott - Fotó: Matey István

Az első fokon eljáró Szolnoki Városi Bíróság 2011 szeptemberében mint különös visszaesőt hat és fél év fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat folytatólagosan, társtettesként elkövetett szemérem elleni erőszak és folytatólagosan elkövetett kényszerítés miatt. A társtettesként elkövetett kényszerítés és folytatólagosan társtettesként elkövetett testi sértés vádja alól azonban a bíróság felmentette.

Cellatársaival fajtalankodott - Fotó: Matey István

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2012 júniusában az elsőrendű vádlottra tíz év fegyház-, a harmadrendűre négy év börtönbüntetést szabott ki. Az ő esetükben a másodfokú határozat jogerőre emelkedett. A másodrendű vádlott ellen azonban a bíróság a társtettesként folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatti eljárást megszüntette, és a cselekményét nem folytatólagosan elkövetettnek minősítette. Az eljárás megszüntető rendelkezésére tekintettel a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát a bíróság öt évre leszállította.

Cellatársaival fajtalankodott - Fotó: Matey István

A másodrendű vádlott esetében az ügyész jelentett be fellebbezést a másodfokú ítélet eljárást megszüntető rendelkezése miatt és az ezzel összefüggő büntetést enyhítő rendelkezés miatt is, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság Elek Margit vezette büntetőtanácsa szerint a Szolnoki Törvényszék által kiegészített és helyesbített tényállás megalapozott volt. Mivel a vádlott jelenleg egy más cselekmény miatti büntetését tölti, ezért a Szolnoki Törvényszéknek intézkednie kell a büntetések összbüntetésbe foglalásáról. Az ítélet jogerős.
hirdetés