Charles Hamelin az összetett aranyéremre hajt

Akt.:
Charles Hamelin
Charles Hamelin - © Fotó: http://www.cbc.ca
Testvére hiánya sem állíthatja meg a kanadaiak ászát, Charles Hamelint: az összetett aranyérmére hajt!

A korcsolya számotokra családi biznisz. Az édesapád, Yves a csapatvezető, a testvéred is korcsolyázik. Hogy kezdődött ez az egész?

Charles Hamelin: Öcsém, Francois egy évvel korábban kezdett korcsolyázni, mint én, én pedig elkísértem az edzésekre. Amikor szünet volt, néha én is korcsolyázgattam vele, és megtetszett, ezért egy évvel később én is elkezdtem rendesen edzésekre járni, édesapám edzősködni kezdett, és a legkisebb öcsénk, Mathieu, aki most más nem aktív, szintén akkoriban húzott először korcsolyát a lábára. Így keveredtünk bele mindannyian.

Francois nem féltékeny rád, amiért ő kezdte előbb, te rajta keresztül csöppentél ebbe bele, mégis te vagy a sikeresebb?

Charles Hamelin: Nem, egyáltalán nem! Az az igazság, hogy mi mindig nagyon örülünk egymás sikereinek. Mindig együtt korcsolyáztunk, együtt csináltunk mindent a jégen, riválisok, de jó barátok vagyunk.

Nem rossz érzés, hogy most nem lehet itt?

Charles Hamelin: Korcsolyáztam már világbajnokságon vele is, nélküle is, nagyjából fele-fele arányban. Megszoktam, hogy nem lehetünk mindig együtt. Persze, jobban örülnék, ha itt lenne, mert nem csak jó csapattárs, hanem nagyon jó testvér is.

Szinte megszámolni sem lehet, annyi érmed van már különböző világversenyekről. Mi tud még mindig motiválni?

Charles Hamelin: Korcsolyázni remek szórakozás! Mindig szeretek jégen lenni, élvezem a versenyt a nagy riválisokkal, szeretném ezt csinálni még, éspersze szeretnék a legjobb lenni. A legnehezebb talán épp ez. Évekig voltam első Kanadában, nem szeretnék visszaesni. Képesnek kell lennem arra, hogy így folytassam, és győzni tudjak.

Tipikus kanadai rövidtávú korcsolyázó vagy, többnyire 500 és 1000 méteren végzel dobogón. 500-on a világcsúcstartó amerikai J. R. Celskivel kell összecsapnod. Hogyan próbálod majd megfogni őt?

Charles Hamelin: A futamon múlik majd, és azon, hogy milyen erős a mezőny. Most úgy érzem, nagyon jó fizikai kondícióban vagyok, mentálisan is rendben van minden, a pengém is szuper. Minden adott, hogy jól versenyezzek!

Ennyi minden múlik a pengén?

Charles Hamelin: Igen nagyon sok minden! Ha nem passzol hozzád a penge, amin korcsolyázol, akkor nehéz a határaidat elérni és a maximumot kihozni magadból, a sebességet, mindent. Ha nem 100%-ig tökéletes a pengéd, nem tudsz igazán jól teljesíteni.

Kétszer állhattál dobogón összetettben, 2007-ben és 2009-ben, most pedig megismételheted a sikert Debrecenben.

Charles Hamelin: Igen, a célom a világbajnokságon az összetett győzelem. Rég nem volt már kanadai világbajnok, szeretném most ezt a rossz sorozatot megszakítani, ráadásul ez még hiányzik is az éremkollekciómból. Remélem, most pótolhatom.

Te vagy az 1000m világcsúcstartója. Mi a fontosabb számodra? Hogy minél jobban kitold a saját határaidat, vagy inkább éremre hajtasz?

Charles Hamelin: Mindenképp az aranyéremre hajtok. A világcsúcs csak egy bónusz, ha sikerül, mert a rövidpályás gyorskorcsolyában nem csak a sebesség számít, hanem a helyezkedés is. Ez az oka annak, hogy van, amikor elég egy 1:35-ös idő, nem feltétlenül kell 1:21 vagy 1:20. Sokan egyébként úgy vannak vele, hogy inkább szeretik vezetni a futamot, mert elég kockázatos beállni a sorba, nem biztos, hogy jól jössz ki belőle. Az a legjobb számunkra, ha okosan versenyzünk, és vigyázunk, hogy ne legyünk rosszkor, rossz helyen.

A múlt szezonban sérülésekkel bajlódtál, mégis remek helyezéseket hoztál. Hogy sikerült ezt elérni?

Charles Hamelin: Nagyon jó az orvosi gárdája a csapatnak. Ha sérültek is vagyunk, tudnak segíteni, hogy a lehető legjobb versenyt hozzuk ki a helyzetből, illetve hogy jó erőnléti állapotban maradjunk. Ha jó a kondíciód, akkor úgy is jó eredményt tudsz elérni, ha közben kicsit fáj.

Az előző olimpia után azt nyilatkoztad, hogy a következő szezonban nem az érmekre hajtasz, hanem a technikára koncentrálsz inkább. Előtte is a legjobbak egyike voltál, mit tudtál még javítani? Nem volt kockázatos?

Charles Hamelin: Minden, amit újítottunk olyan volt, ami valaki másnál már bevált, nem arról volt szó, hogy valami teljesen újjal próbálkozunk. Olyan dolgok voltak, amiket jól csináltam, de csinálhattam volna jobban is. Főleg technikai dolgok. Az egyik fő cél az volt, hogy több féle stratégiával is tudjak versenyezni. Hogy be tudjak állni a sorba, és akkor egyetlen riválisom sem tudja megjósolni, hogy pontosan hogyan fogok versenyezni.

Akkor jövőre az olimpián is meglepetés leszel?

Charles Hamelin: Remélem! Azt hiszem, ebben a szezonban bebizonyítottam, hogy többféleképpen is tudok versenyezni. Másfél évvel korábban kezdtük ezt gyakorolni, mostanra ért be, de tudtuk, hogy sokáig fog tartani. Van néhány rögzült technikai hibád, amit aztán nagyon nehéz kijavítani. De néhány év kemény munkájával sokat lehet segíteni rajta.Sporthírek


hirdetés