Cigánybálban sok a roma

Cigánybálban sok a roma
Fergeteges romanapot rendeztek szombaton Nyírmihálydiban.

„Cigánybálban sok a roma, szól a cigánymuzsika…” – cseng fülünkbe a közismert nóta. Nem volt ez másképp szombaton Nyírmihálydiban sem, a helyi kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére született I. Romanapon. A többségében cigányok lakta település apraja-nagyja örömmel látogatott el a Népek Kertjébe, ahol a 10 órai ünnepi köszöntő után fellépők sokasága adott számot zeneszeretetéről és tánctudásáról a színpadon. A délutáni órákban a versenyeké volt a főszerep, de nagy érdeklődés övezte a cigány kisebbségi önkormányzat és a helyi önkormányzat futball mérkőzését is. Az izzasztó küzdelem végül 4:2-es eredménnyel zárult.


Így zajlott a Romanap
Felléptek: Nagy József cigány kisebbségi elnök és Nyisztor Ferenc polgármester (ünnepi köszöntő), a Balkányi Szabó Lajos Asszonykórus, Melinda (hastánc), Makula Matild (modern tánc), Melinda (cigány tánc), Flamingo Együttes (hagyományőrző cigány tánc), Lakatos József unokái (hagyományőrző tánc), Nótár Mary, Makula Szabina (cigány tánc), Nagy Ferenc és Balogh Gyula (gitárjáték, ének), Amáre Saave, Balogh Gyula és felesége (hagyományőrző tánc), Lakatos András (cigány tánc)

Programok: Futball mérkőzés, kötélhúzás, futó verseny, seprűkötés és kosárfonás

Kulturáltan szórakoztak

– Idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendeztünk Romanapot Nyírmihálydiban a kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére. A településen élő romák üdvözölték az ötletet, s aktívan kivették részüket a szervezőmunkából és a szereplésből. A helyi vállalkozók támogatásának köszönhetően finom ebéddel kedveskedtünk a mulatozó vendégseregnek, polgármester módra készült babgulyás, és csirkepörkölt volt a menü tésztakörettel. Szabó András egész nap fogadta az érdeklődőket a Helytörténeti Gyűjtemények Házában. Örömmel tapasztaltam, hogy nemcsak Nyírmihálydiból, hanem a környező településekről, még Nyírbátorból is érkeztek romacsaládok a közösségi rendezvényre. A mulatni vágyók kitűnően és kultúráltan szórakoztak, rendbontás, verekedés nem történt. Az esemény sikerén felbuzdulva ezentúl minden évben szeretnénk megrendezni a Romanapot június utolsó hétvégéjén Nyírmihálydiban – mesélte Nyisztor Ferenc polgármester.















hirdetés