Cigányvajdát avatnak Magyarországon

Budapest – 150 év után ismét országos cigányvajdát avatnak Magyarországon. Kállai Csaba újszászi vállalkozót, a helyi roma kisebbségi önkormányzat elnökét 2005. május 20-án választotta meg országos cigányvajdának az ország 260 cigányvezetője.

A vajdaavató ceremónia várhatóan este 7-kor lesz az FTC népligeti kézilabda-csarnokában. Az avatáson fellép többek köztött Kállai Kiss Ernő Kossuth-díjas klarinétművész és Bangó Margit Kossuth -és Liszt-díjas énekesnő. Az avató ünnepség előtt Kállai Csaba sajtótájékoztatót tart a helyszínen.

Az ünnepség előtt a vajda és kísérete hintós karavánnal járja be a fővárost. Az ünnepi műsor után hajnalig tartó mulatság lesz ökörsütéssel, marhapörkölttel, töltött káposzával és borkülönlegességekkel.

Több európai roma közösségben a mai napig megmaradt a vajdaság intézménye, Magyarországon azonban a XVIII. században végleg eltűnt az uralkodó által kinevezett országos cigányvajda a közösség éléről. Tavaly májusban a Magyarországon élő elismert művészek és roma vezetők elhatározták, hogy újjáélesztik a cigány kultúrát és hagyományokat. Úgy gondolták, hogy ez a már majdnem elfelejtett vajda-rendszer visszaállításával lehetséges.
hirdetés