Ciki a tároló? Láncolja kukához!

Ciki a tároló? Láncolja kukához!
Nyíregyháza – Érdekes jelenségre lettünk figyelmesek a nyíregyházi Kossuth téren. Habár a belvárosban viszonylag sok a biciklitároló, mégsem használják azokat a nyíregyháziak.

Kukához, lámpához, kerítésre, padhoz, oszlophoz – szinte mindenhez kötözik a drótszamarukat a biciklisek, de a kihelyezett tárolókat valamiért nem akaródzik használni.


Mi az oka a biciklisek hanyagságának?

Talán a régi beidegződések, hiszen nem mindig volt így felszerelve a város a kerékpáros közlekedést támogatva, hiszen az idősebbek nem mindig haladnak a korral, így inkább a jól megszokott padhoz láncolják a kerékpárt, mintsem néhány méterrel odébb a kerékpártárolót használják. Ezt a felvetésünket a képeink is remekül illusztrálják.

Természetesen a lustaság is lehet a magyarázata az általunk lencsevégen kapott jelenségnek. A kerékpárosok szereti kihasználni a biciklizés azon előnyét, hogy nem kell a parkolótól a célállomásig elsétálnia, hanem közvetlenül a bolt, munkahely, szórakozóhely előtt szállhat le járművéről, s adott esetben ott láncolja le kerékpárját.


Tervezési hiba miatt használhatatlan tárolók?

A megszokás és lustaság mellett néhány megkérdezett biciklistától meglepő választ kaptuk kérdésünkre, – vajon miért nem használják a kerékpártárolót?

– Nem tudjuk, hogy ki tervezte ezeket, de biztosan nem jár kerékpárral, vagy legalábbis nem akarja kikötni azt, mert a tárolón maximum csak minden második helyet lehet használni, mivel a vájatok annyira közel vannak egymáshoz, hogy a bringák összeakadnak. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a közöket csak nehezen éri át a kerékblincs.

Talán érdemes lenne a kerékpártároló beszerzőinek is elgondolkodni a helyzeten, hiszen jó szándéktól használhatatlan tárgyaknál aligha hordott haszontalanabbat a hátán a Föld.

-M. I.-
hirdetés