Hajdú-Bihar

2013.02.23. 12:36

A duótól a big bandig, avagy a Debreceni Jazz Napok

Debrecen - Az 1960-as évek elején egyre sürgetőbben vetődött fel az igény, hogy Debrecenben is legyen(ek) nyári program(ok). Míg Szegeden a szabadtéri játékok, Nagyvázsonyban a lovas napok, a Balaton mentén a Balatoni nyár rendezvénysorozat stb. hívta, várta a közönséget, addig itt legfeljebb a nagyerdei fürdő kínált kikapcsolódási alkalmat a szabadságukat töltő embereknek.

Debrecen - Az 1960-as évek elején egyre sürgetőbben vetődött fel az igény, hogy Debrecenben is legyen(ek) nyári program(ok). Míg Szegeden a szabadtéri játékok, Nagyvázsonyban a lovas napok, a Balaton mentén a Balatoni nyár rendezvénysorozat stb. hívta, várta a közönséget, addig itt legfeljebb a nagyerdei fürdő kínált kikapcsolódási alkalmat a szabadságukat töltő embereknek. Hiszen addigra az 1950-es években létesített nagyerdei szabadtéri színpad is felmondta a szolgálatot, a nemzetközi fontosságú Nyári Egyetem pedig elsősorban a külföldieket vonzotta. A Napló is felkarolta a témát és hasábjain vitát kezdeményezett az ötletekről, a lehetőségekről.

Nos, a kulturális élet vezetői 1966-ra dolgozták ki a város komplex nyári kulturális programját, amely a szegeditől eltérően nem egy, hanem több rendezvényből állt össze, időben is elnyújtva, de főleg a virágkarnevál köré szervezve képzőművészeti, zenei, színházi, filmes stb. programokat. Később tovább gazdagodott a repertoár, többek között az 1970-es évektől a Debreceni Jazz Napokkal, melyet kezdetben szeptemberben rendeztek meg, minden alkalommal a Magyar Rádió jelenlétében. A zenei eseménysorozatnak eddig is több világhírű jazz-muzsikus volt a vendége, miközben debreceni zenekar is képviseltette magát a jazz-zene egyre rangosabb fórumán.

HBN-BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!