Csökken a gyermekbalesetek száma

Megyénkben az idei tanévben – a tagiskolákkal együtt – jóval több mint 200 intézmény csatlakozott az iskola rendőre programhoz.

A biztonság megóvása és az általános baleset- és bűnmegelőzés elősegítése érdekében szeptemberben 159 iskolarendőr kezdte meg tevékenységét. Az „iskola rendőre” program egyik célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ezáltal a gyerekekben, a szülőkben és a pedagógusokban egyaránt pozitív kép alakuljon ki a rendőrségről. Az iskolák vezetői kedvezően fogadták, hogy problémáikkal, észrevételeikkel, kérdéseikkel állandó személyhez, azaz az iskola rendőréhez fordulhatnak. A balesetmegelőzési feladatokon túl egyre nagyobb az igény a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységére.


Legsérülékenyebbek

A gyerekek a baleseti, bűnözési veszélyeknek okozóként, elkövetőként és sértettként is ki vannak téve. A kicsik a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, bűncselekményekről, vagy bármilyen rossz szándékú befolyásról. A gyerekek életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt. A tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntések is hozzájárulhatnak a közlekedési balesetekhez. A rendőrség erőfeszítéseit is igazolja, hogy a múlt tanévben az iskolák közvetlen közelében nem ért baleset gyereket.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés