Csütörtök esti helyzetkép a vonatközlekedésben

A dunántúli vasútvonalakon fokozatosan javul a helyzet, amit az elmúlt napok időjárása, a viharok és az áradások okoztak. Azonban Észak-Magyarországon, főleg Miskolc térségében még gondot okoz az árvíz.

A rendkívüli időjárás következményeire való tekintettel a Budapest–Pécs és a Budapest–Hatvan–Miskolc vasúti vonalon közlekedő InterCity vonatok – beleértve a kör IC-ket is –InterCity pót- és/ vagy helyjegy nélkül vehetők igénybe a mai napon, május 20-án éjfélig. Ezeken a vonatokon az előre megváltott pót- és /vagy helyjegyek visszatéríthetők május 21-én 20.00 óráig bármely állomás személyi pénztárában kezelési költség felszámítása nélkül.

Észak-Magyarország területén

 • A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok. Ezenkívül Miskolc-Tiszai pályaudvar–Felsőzsolca állomások között a Sajó hídon 40 km/h sebességkorlátozást kellett bevezetni, Felzsőzsolca– Hernádnémeti-Bőcs között a Hernád hídon szintén sebességkorlátozás van. Mindezek miatt a vonatok átlagosan 10-15 perces késéssel közlekednek.
 • A Miskolc–Nyíregyháza vonalszakaszon, Mezőzombor és Tarcal között a vízátfolyások miatt csökkentett sebességgel haladnak a szerelvények. Ez további késéseket okozhat a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza vonal közlekedésében.
 • A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Emiatt a teljes vonalon 10-15 percet késnek a vonatok.
 • A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk állomások között a pályát lezárták. Vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel.
 • Vác–Balassagyarmat vonalon az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedés Drégelypalánk–Balassagyarmat között szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók.
 • Miskolc–Hidasnémeti vonalon, Szikszó és Halmaj között már 40 km/h sebességgel, de még mindig sebességkorlátozással haladhatnak a vonatok. 5-10 perces késések várhatók.
 • A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon Sajóecseg és Szendrő között a vonatok helyett a Borsod Volán szállítja az utasokat a menetrend szerinti járataival. Az érvényes vasúti bérleteket a volántársaság elfogadja. Az előre megváltott vasúti menetjegyeket a MÁV-START jegypénztáraiban lehet visszaváltani.

A Dunántúlon

 • A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt csökkentették a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok 5-10 percet késnek.
  Az M1 autópálya lezárása miatt a MÁV-START Zrt. a nem feláras járatain, Budapest–Győr–Budapest viszonylatban elfogadja a Kisalföld Volán és a Volánbusz által kiállított bérleteket. IC pót- és /vagy helyjegy megváltásával az utasok az intercity vonatokat is igénybe vehetik.
 • Továbbá a Dombóvár–Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbuszra szállni. A buszközlekedés miatt 10-15 perces késések várhatók.
 • A Budapest–Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár, valamint Döbrököz és Dombóvár között a vonatok csökkentett sebességgel haladnak, emiatt átlagosan 10-15 perccel hosszabbodik a menetidő.

Elutazás előtt célszerű előre tájékozódni az állomásokon és a pályaudvarokon, valamint a www.mav.hu, www.mav-start.hu weboldalakon és a 06 40 49 49 49-es helyi tarifával hívható kék számon. 

A késésért és a kényelmetlenségekért a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt szíves türelmüket és megértésüket kéri!
hirdetés