“Csak” 66 baleset történt tavaly az átjáróknál

Fokozottabb figyelmet igényelnek a vasúti átjárók
Fokozottabb figyelmet igényelnek a vasúti átjárók
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Országszerte 46 vasúti közúti átjáróban végzett ellenőrzéseket a MÁV és a rendőrség pénteken. A szervezők a Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban című, 2009 óta évente megtartott Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampány apropóján hívták fel ismét a közúton közlekedők figyelmét a szintbeli kereszteződéseken áthaladás szabályaira.

Többek között a kampánynak és a szigorított ellenőrzéseknek köszönhetően 2014-hez képest tavaly az átjárókban 10 százalékkal kevesebb – összesen 66 – baleset történt. A balesetek majdnem mindegyikét az okozza, hogy a közlekedők túlbecsülik saját képességeiket, megpróbálnak átérni még a vonat előtt, esetleg egy pillanatra kihagy a figyelmük.

Az útátjárós balesetek hátterében száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás okozza. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba behajtás előtt. Sokan pedig túlbecsülik saját képességeiket vagy rosszul mérik fel a vonat távolságát és sebességét, ezért azt hiszik, hogy még időben átérnek a síneken.

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik anélkül haladnak át a kereszteződéseken, hogy körülnéznének. Több esetben is az átjáróban haladó vonat oldalának ütköztek közúti járművel, ami a gépjárművezetők figyelmetlenségét, rossz közlekedési morálját mutatja. Vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hat éve nem történt.

KMTovábbi hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés