Csak a jóváhagyás után indulhat az új program

A gazdák várják a baromfiágazat támogatására vonatkozó új programot
A gazdák várják a baromfiágazat támogatására vonatkozó új programot - © Fotó: ÉKN
Budapest – Az Európai Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetés folyamatos.

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Lezárják a programot

A 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyása ez év végén jár le, ezért szükségessé vált egy új támogatási projekt jóváhagyatása, egyben a 2018-as év végéig hatályos program lezárása. A 2019–2025 közötti időszakra szóló új ciklus jóváhagyási eljárásában az Európai Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések még folyamatban vannak, annak érdekében, hogy a beváltan alkalmazott állatjóléti intézkedések a jövőben is folytathatók legyenek.

Tekintettel a folyamatban lévő eljárásra, az új program nem január 1-jétől indul, hanem a hivatalos jóváhagyást követően, kellő időt hagyva a támogatási kérelmek beadására is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a támogatási kérelmek beadási időszaka is áttevődik 2019 elejére. A 2019. évre szóló kérelmeket egy új formanyomtatványon kell majd beadni, melyről a Magyar Államkincstár kellő időben, a szokásos módon fog tájékoztatást adni – olvasható az Agrárminisztérium hivatalos honlapján.

Jelentős forrás

A baromfi állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben több mint 12 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meg­haladja a korábbi évek keretét.

– KM –
hirdetés