Csak a kis halak voltak kíváncsiak a középiskolásokra

Lőrincz Márk már hajnali három órakor felébredt
Lőrincz Márk már hajnali három órakor felébredt
Nyíregyháza – A horgászat mellett elméleti felkészültségből, szerelékkészítésből, célba dobásból is számot adtak a diákok.

Középiskolásoknak rendezett második alkalommal versenyt Nyíregyházán pünkösdvasárnap a Bujtosi-tónál a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége.

Finom szereléket használtak

– Az időjárás – az élénk széltől eltekintve – szinte ideális volt, amit a halak kapókedvéről már nem mondhattunk el. Szerencsére a versenyzők többsége szépen lefinomított szerelékeket használt, bár ezzel kockáztatták, hogy egy nagyobb amur vagy ponty „megtépi” őket. Erre volt is esély, hiszen az elmúlt év versenyét két gyönyörű amurral a most is versenyző Henrich István nyerte – tájékoztatta lapunkat Biri Imre, az ifjúsági horgászviadal főszervezője.

Ingyenes horgásztábor

– A viadal nem egy egyszerű horgászverseny volt, hiszen itt az elméleti felkészültségből, a szerelékkészítésből és a célba dobás tudományából is számot kellett adniuk a versenyzőknek. Az első három versenyszám igen kiegyensúlyozott eredményt hozott, így a helyezések eldöntésénél a halfogás eredményessége lett a meghatározó. Ezen a versenyen a legtöbben apró kárászt és keszeget fogtak, de azért egy kis ponty is horogra akadt. Minden kifogott hal sokat számított, hiszen a verseny helyezéseit már néhány dekagramm is eldönthette – folytatta Biri Imre.

– A díjakat Fesztóry Sándor, a megyei szövetség ügyvezető igazgatója adta át a helyezetteknek, de a közelgő gyermeknapra való tekintettel mindenki kapott emléklapot és egy kis ajándékot is. A viadal első három helyezettje részt vehet a MOHOSZ nyári ingyenes horgásztáborában, a Pölöskei-tavon.

A legmesszebbről érkezett versenyző Lőrincz Márk volt.

– Az interneten olvastam erről a versenyről, s mivel szeretek horgászni, gondoltam, eljövök. Édesapámat nem is igen kellett megkérni, hogy hozzon el, hozott ő magától – mesélte érdeklődésünkre Szamossályiban élő fiatalember, a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola 11. osztályos tanulója.

Tanácsok innen-onnan

– Már hajnali 3 órakor felébredtem, az izgalom miatt nem tudtam aludni. Háromnegyed ötkor elindultunk, hogy 7 órára ide érjünk. Soha nem horgásztam még itt, nem ismerem a tavat, az itteni horgászoktól érdeklődtünk, hogy mivel érdemes próbálkoznom. Ők finom szereléket ajánlottak, kukoricás etetést, s hogy a partról ne dobjam be nagyon messze. Mindezeket a tanácsokat megfogadtam, de eddig még csak egy kárászt sikerült fognom. Mond apa is egy-két javaslatot, de mivel ő sem ismeri a tavat, valójában tanácstalan. A verseny 9 órakor kezdődött, a kárászt egy fél óra múlva tudtam megfogni. Engem zavar a fel-feltámadó szél is.

Márk már 5 esztendős korában megszerette a horgászatot az édesapjának köszönhetően. A szamossályi Holt-Szamos Horgász Egyesület kezelésében lévő holtág a kedvenc vizük, a parton állandó helyük van. Az eddigi rekordjai is ehhez a holtághoz kötődnek: a legnagyobb ponty 6 kg, a legnagyobb amur 4 kg körüli volt. Egy ­rokonlátogatás során Auszt­riában is tesztelhette a vizeket, akkor egy 17-20 kg körüli tokhalat fogott az egyik tóban.

– A leginkább úszós készséggel horgászom, ugyanis a Holt-Szamos medre nagyon iszapos. A természetes vizeket, a vadvizeket szeretem, de azért egyszer majd egy bojlis tavon is kipróbálnám magam. Szeretem a horgászatot, mert kikapcsolódást, nyugalmat jelent a számomra. Kihívást jelent a megfogásuk. Bár szeretem a halat ételként is, azonban a legtöbbször a halak pártján vagyok és visszaengedem őket – tette hozzá Lőrincz Márk.

Talán ha szélcsend van…

Biri Imre főszervező közben megkezdte a kifogott halak mérlegelését, hogy minél hamarabb visszakerülhessenek a szákokból a tóba a pikkelyesek. A mérlegelés közelében akasztott meg éppen egy kárászt a nyírteleki Koleszárik József, így közönséget is kapott a hal kiemeléséhez.

– A bátyámtól, Tamástól hallottam erről a középiskolásoknak szervezett versenyről. Szeretek horgászni, így beneveztem. A horgászattal édesapám ismertetett meg, de aztán a bátyám mellett szerettem meg. Sokat horgásztunk Balsán, valamint a Tiszánál és a Bodrognál – mesélte a Lippai János Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola 11. osztályos diákja. Mostanában a Bodrog a kedvenc vizünk. Jó víz, szeretem nagyon, de az is igaz, hogy szeszélyes folyó. Van, amikor tiszta és lassú, s van, amikor koszos és gyors. Keszeget, dévérkeszeget szoktam fogni, bár egy éjszaka nagy halak tépáztak meg minket, de nem tudtuk megfogni őket.

– Most a versenyen eddig csak ezt a kárászt fogtam, ráadásul a horgászatot megelőző három próba feladatait sem tudtam jól megoldani. Talán jobb lenne, ha szélcsendes időben horgásznánk. Váltogattam a botokat, próbálkoztam beljebb és közelebb a parthoz is, de semmi.

A végeredmény

1. Henrich István 118 pont (Bujtosi HE. – Nyíregyháza), 2. Kovács Zsolt 114 pont (Ibrányi HE. – Ibrány), 3. Macsuga Dávid 114 pont (Alkaloida Lombik HE. – Tiszavasvári), 4. Lőrincz Márk 110 pont (Holt-Szamos HE. – Szamossályi), 5. Dankó Róbert 110 pont (Cormoran STE. – Rakamaz), 6. Berecz Zsolt 110 pont (Ibrányi HE. – Ibrány), 7. Koleszárik József 102 pont (Nyírteleki HE. – Nyírtelek)

Amurt fogni a Bodrogból

Hamarosan jön a nyári szünet, talán több idő jut majd a horgászatra – vetettük fel Koleszárik Józsefnek.

– Több tervem is van a nyárra. Szeretnék nyelvvizsgázni, valamint jó lenne elkezdeni az autóvezetési tanfolyamot is. Természetesen horgászni is fogok, szeretnék majd egy amurt fogni a Bodrogból – árulta el befejezésül az egyik álmát a nyírteleki középiskolás.

MML
hirdetés