Csak ráérősen…

Akt.:
Csak ráérősen…
© Illusztráció: index.hu
„Amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatunk.” Máig nem veszítette érvényét a szocialista éra kedvelt mondása, melynek valóságtartalma főképp a közmunka­programban mutatkozik meg. Palicz István jegyzete.


Bármerre járjunk is, nem lehet nem észrevenni azokat a sárga mellényes brigádokat, ahol egy-két ember dolgozgat, a többi pedig – a lapátot támasztva, a kényelmesebbje az árnyékban hűsölve, az elesettebbje a furikban sziesztázva – bölcs tanácsokkal látja el az „élmunkásokat”: „Ne legyetek már olyan alaposak, mert utána ez lesz az elvárás!” vagy „Hová siettek, hagyjatok munkát holnapra is!”.

Annyi pénzért, amennyivel havonta kiszúrják a szemüket ezeknek a többnyire teljes munkaidőben (köz-)foglalkoztatott embereknek, nem csoda, hogy így állnak a feladatokhoz. Semmi sem motiválja őket arra, hogy – Magyarországhoz hasonlóan – jobban teljesítsenek, hatékonyságnövelő, előremutató javaslatokkal rukkoljanak elő, vagy akár csak egy gazszálat is arrébb tegyenek. Jól tudják: felzárkóztatás ide, továbbképzés oda, a kitörési lehetőségük, annak esélye, hogy egy napon tisztességes munkához és bérhez jussanak a nyílt munkaerőpiacon, szinte a nullával egyenlő, a bújtatott segélyt pedig így is, úgy is megkapják.

És ők még szerencsésnek mondhatják magukat. Nem így a 25 év alatti, pályakezdő gyermekeik, unokáik, dédunokáik, akiknek közfoglalkoztatásáról hallani sem akar a kormány, mondván, tanuljanak, hogy többre vihessék, mint szüleik, csakhogy (piacképes) képzéseket nem indítanak számukra kellő intenzitással. Irigykedve tekintenek hát kenyéradó „őseikre”, akik minden reggel munkába indulnak… vizet gereblyézni.

Palicz István0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés