Csak remény?

Csak remény?
© Illusztráció: getty images
Egyre többször felkapott téma: mikor fogy el a nyugdíj? Vagyis hány év múlva nem lesz elég fedezete a nyugdíjak kifizetésének. Egyes szakemberek szerint, nem kell húsz, harminc év és erre a célra nem jut pénz. Dankó Mihály jegyzete.


Az okok között az életkor megnövekedése mellett, elsősorban a demográfiai folyamatokat – „egyre kevesebb aktív dolgozó járulékából kell majd gondoskodni egyre több inaktív idős nyugdíjáról” – emlegetik. Az annyira elharapózott közmunkaprogramban résztvevő, a minimálbéren vagy feketén dolgozók csak tovább nehezítik nemcsak a saját, de az egész eltartó rendszer helyzetét. S akkor még nem is említettem a külföldön tevékenykedőket.

Valahogy az az érzésem, senki sem veszi komolyan ezt az egészet. Természetesnek tartja mindenki, ha elérte a korhatárt, jár neki az ellátás. Egyre több reklám biztat arra, hogy te magad gondoskodj a jövőről: spórolj, takaríts meg, fektess be stb. Csakhogy ezekkel kapcsolatban is megalapozott az óvatosság. Vagy visszatérünk a régmúlthoz, amikor a nagyszülőket eltartották a gyermekeik? Nem hinném, hogy ez lenne a megoldás. Kell az állam részéről a bizalom és a jogszerűség, a munkavállalók hite és a munkaadók becsülete, akkor talán…

Dankó Mihály
hirdetés