Csaknem 3200 településen választanak helyi vezetőket

Szavazás (hitelesítés) - illusztráció
Szavazás (hitelesítés) - illusztráció
Több mint 8 millió választásra jogosult magyar állampolgár csaknem 105 ezer jelölt közül választhat a vasárnapi önkormányzati választáson.

A 3174 magyarországi településen több mint 8 és fél ezer polgármester-jelölt, és 75 ezer képviselőjelölt közül választhatnak. Budapesten öten küzdenek a főpolgármesteri székért.

A választásra jogosultak fővárosi és megyei listákra is leadhatják voksaikat. Listákról több mint 5 ezer jelölt közül 900-an kerülnek majd a 19 megyei és a fővárosi közgyűlésbe.


Péntek éjféltől kampánycsend
Péntek éjféltől vasárnap este hét óráig, a szavazóhelyiségek bezárásáig kampánycsend lépett életbe Magyarországon. A törvény értelmében ebban az időszakban tilos kampányolni, a választók akaratát befolyásolni. Nem tilos viszont közvélemény-kutatást végezni a választást megelőzően, vagy a választás napján, igaz, az eredményeket a kampánycsend végéig nem lehet közzétenni.

A törvény értelmében tilos a választópolgárokat ingyenes szolgáltatásokkal befolyásolni, így nem lehet őket a szavazásra szervezetten szállítani, ételt-italt osztani nekik. Tilos pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelöltek fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakátok elhelyezése. Szintén tiltott a választói akarat befolyásolása elektronikus vagy más úton.

Budapesten négy szavazólapot kell kitölteni. Itt vasárnap főpolgármestert és kerületi polgármestereket választanak. Pártlistákon keresztül pedig mind a fővárosi, mind a kerületi közgyűlésekbe képviselőket delegálhatnak.

A megyei jogú városokban polgármestert, és saját körzetük önkormányzati képviselőjét is megválaszthatják. A 10 ezernél nagyobb lélekszámú településeken a megyei közgyűlésbe is delegálhatnak tagokat. A kisebb városokban, községekben a polgármester és megyei közgyűlés mellett saját településük képviselőtestületi tagjait választhatják meg a választópolgárok.

Nincsen részvételi küszöb, így akár egyetlen szavazattal is polgármesterré válhat a jelölt. Erre az egy voksra azonban feltétlenül szükség van. Így azokon a településeken ahol egyetlen polgármester-jelölt indul, rajt-cél győzelem várható.

A Vas megyei Peresznyén senki nem akar polgármester lenni, ezen kívül 11 településen marad el a helyi képviselő-testületi választás – jelöltek hiányában, így később időközi választást kell majd tartani. A szavazókörök azonban mindenhol kinyitnak, hiszen a megyei közgyűlés tagjaira, valamint a kisebbségi jelöltekre ezeken a helyeken is lehet majd voksolni.

A kisebbségi önkormányzati választáson csak az választhat, illetve választható, aki július közepéig felvetette magát a névjegyzékbe. Csaknem 200 ezren regisztráltatták magukat, így ők jogosultak a több mint 16 ezer kisebbségi képviselő megválasztására.

Kapcsolódó anyagok:

  • Friss részvételi adatok
  • Kampánycsend
    – ha megsértik, csak utólag derül ki  • hirdetés