HAON Sziréna

2011.12.25. 12:50

Isten azt üzeni: összeragasztja a zűrzavar kézikönyvét

Debrecen - A debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke egy Pilinszky-írást idézve arról beszélt, hogy az akkori imádság ma is azt üzeni: Isten ellenáll a gőgösöknek, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad.

Debrecen - A debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke egy Pilinszky-írást idézve arról beszélt, hogy az akkori imádság ma is azt üzeni: Isten ellenáll a gőgösöknek, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad. Mert, ahogy a költő írta: „A világnak amúgyis kötelező olvasmánya a zűrzavar kézikönyve, ha lehet, ragaszd össze lapjait, megértek a csirizre.” Amikor az a kézikönyv olyan sok mindent tár elénk: leértékeléseket és átértékeléseket, lázas számolgatásokat idehaza és kulisszák mögött az országban, Európában, a világban. Minősítjük egymást és mások minősítenek bennünket; sodródunk, azt sem tudjuk, merre tartunk, sokan vannak, akiknek fontosabb, hogy el ne veszítsék az úgynevezett arcukat, minthogy belássák, hogy esetleg tévedtek – fogalmazott a püspök, majd így folytatta: karácsony az alázat ünnepe.

Felidézte az első karácsonyt, Jézus születését, amikor a gőgösek, a másokat megvetők, az embertelen rendeletet kiadók, nem hallhatták meg a karácsonyi titok üzenetét, melyet az Isten nem hatalmas megdöbbentő szózattal, hanem egy kisgyermek sírásával küldött el a Földre. Isten nagyon mélyre hajolt ezzel, de azt üzente: én szeretlek titeket, igent mondok rátok. De jól vigyázzunk, figyelmeztetett Bölcskei Gusztáv: Isten nem ír alá mindent, amit mi elé teszünk imádságainkban, mert a gőgöseknek ellenáll. Ha valaki megalázza magát Isten hatalmas keze alatt, az tud felegyenesedni, olyasmit látni, amitől elhiszi, hogy nincsenek olyan forgatókönyvek, hogy mindig az alázatosok nyernek, a gőgősök veszítenek. Ilyet a világ nem tud írni, de Isten tud és akar. Azok a boldog emberek, akik megtanulják, és szét tudják szórni, oda tudják adni másoknak ezt üzenetet.

Igehirdetését egy elhíresült szófordulattal fejezte be a református püspök: Lassan mondom, hogy mindenki megértse, majd újra felolvasta Pilinszky Jánosnak az Új Ember című katolikus lapban 1979-ben megjelent írásának már idézet részletét, amit így zárt. Isten azt üzeni: összeragasztja a zűrzavar kézikönyvét, és kegyelmet ad az alázatos szívűeknek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!