Családi játszma a színpadon

Szikszai Rémusz és Kútvölgyi Erzsébet
Szikszai Rémusz és Kútvölgyi Erzsébet - © Fotó: Orlai Produkciós Iroda
Nyíregyháza – Családi játszmák: felszínre kerülő frusztrációk, közös komédia és cinkos játék a közönséggel.

A karácsony a szeretet ünnepe, de valljuk be, néha-néha elfordulnak kisebb (nagyobb) veszekedések a családi vacsora közben. Ebből a szempontból a Családi játszmák című darab karakterei tipikusnak is mondhatók – de hogy mennyire azok, az kiderül az Orlai Produkciós Iroda előadásából, amelyet december 17-én 19 órától láthat a nagyérdemű a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

Beavatott nézők

Sam Holcroft intellektuális komédiája, a Családi játszmák 2015-ben a londoni Nemzeti Színház nagy sikere volt. Alaphelyzete egyszerű: családi ünnepre gyűlik össze a família, hazajön a két fiútestvér a szülőkhöz, s hozzák magukkal saját családjukat. Ahogy ez lenni szokott: frusztrációk, kényszerképzetek, rokonszenvek és ellenszenvek kerülnek felszínre, ahogy a különböző életformák és gondolkodásmódok egy asztalhoz kényszerülnek.

A darab azonban több ennél: közös komédia és cinkos játék is a közönséggel. A szereplők viselkedésének egyszerűnek tűnő, de szigorú szabályait ugyanis a nézőtéren tudni lehet majd előre, így a nézők végig beavatottként láthatják lelepleződni azokat a titkokat és hazugságokat, amelyeket a szereplők egymás elől eltakarni igyekeznek. Ezen keresztül pedig mindenki kacagtató és önironikus szabályszerűségeket olvashat le önmagáról is: mi, emberek hogyan tesszük élhetővé és elviselhetővé a társas érintkezést, s ezáltal magát az életet – olvasható az Orlai Produkciós Iroda bemutatójának színlapján.

Az előadásban, amelyet Göttinger Pál (a nyíregyházi színház főrendezője) állított a színpadra, olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Ötvös András, Réti Adrienn, Járó Zsuzsa, Szikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet vagy Papp János.

Színlap

Matthew harmincas: Ötvös András

Carrie harmincas: Réti Adrienn

Sheena negyvenes: Járó Zsuzsa

Adam negyvenes: Szikszai Rémusz

Edith hatvanas: Kútvölgyi Erzsébet

Francis hetvenes: Papp János

Emma tizennégy éves: Csikász Ágnes

Rendező: Göttinger Pál

KM
hirdetés