Családi örökség lett a víz szeretete

Együtt a három generáció: ifj. Dankó László, Dankó Róbert, s a nagyapa, Dankó László
Együtt a három generáció: ifj. Dankó László, Dankó Róbert, s a nagyapa, Dankó László
Rakamaz – A nagypapa minden versenyen mint egy edző segíti győzelemhez az ifjakat.


Sok családban apáról fiúra száll a horgászat, a vadászat, s igaz rájuk a mondás, hogy az alma nem esik messze a fájától.

A Rakamazon élő nagyapa, Dankó László és László fia még együtt halászott a Tiszán. A halászattal eltöltött tíz év alatt nem kevés óriás harcsa, gyönyörű süllő került a hálójukba. A legifjabb generáció tagjai, Robi és Bence pedig napjainkban a horgászatban tették le a névjegyüket. Robi a rakamazi Cormoran Sporthorgász és Természetvédő Egyesület által szervezett táborokban sajátította el a horgászat alapjait és az úszós horgászat finom fogásait. Megnyerte a horgász­egyesület által szervezett iskolai és a házi horgászversenyeket, de a horgásztáborok versenyein se talált legyőzőre. Eredményei elismeréseként a nyáron ő is képviselhette megyénket a MOHOSZ Velencei-tavi országos ifjúsági horgásztáborában.

Nemrég az édesapjával részt vett a rakamazi Nagy-Morotván szervezett páros csukafogó versenyen, ahol Robi szép csukájával meg is nyerték a parti horgászok kategóriáját.

Horgász-suliban

Bence, a másodikos kisiskolás ősszel győzelemhez segítette a helyi általános iskola csapatát a „Horgász ötpróba” megyei döntőjében. Természetesen ő is a „Horgász-suli”-ban tanult horgászni, de a család közös horgászatai tovább csiszolták a technikáját. Ő akkor is sok halat fog, amikor a többi gyermek még kapást is csak nehezen tud kicsikarni.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy László nagypapa nélkül ezek az eredmények nem születhettek volna meg, hiszen minden versenyen ott van a fiatalok mögött, és mint egy edző segíti győzelemhez őket. A „Horgász ötpróba” versenyre benevezett helyi csapat felkészítéséből szintén alaposan kivette a részét, és a viadal evezéses verseny­számát is a nagypapa vezette le.

Biri Imre
hirdetés