Csalók és ámítók

Csalók és ámítók
© Illusztráció: Getty Images
A siker receptje: végy egy jó ötletet, aztán… – kezdj el idegeskedni, hogy ki lopja el. A hiénák hada népes, a gátlástalanság pedig minden képzeletet felülmúló ebben a világban. A lopás és hamisítás sem korlátokat, sem határokat nem ismer, legyen szó szatmári szilvapálinkáról vagy épp milliárdokat érő lábakra húzott futballcipőről. Nyéki Zsolt írása.

Akár „pitiáner ügy” besorolást is nyerhetne, ha egy vendég rossz pálinkát kap egy étteremben, ám messze nem az, ha tudjuk: megyei cég (cégek) több évtizedes munkájának és termékének nimbuszát zúzzák szét a „varázsüvegek”. Igen, tényleg vannak ilyenek: kétes értékrendű éttermek, szórakozóhelyek rendelnek teljes sorozatot egy-egy magasan jegyzett pálinkacsaládból, aztán ezeket a díszpalackokat soha nem kell újratölteni. A termékmenedzser legalábbis azt láthatja, hogy mindig van az üvegben nemes ital, igaz, mindig más szinten áll a nívó… Szó szerint. Az eredetvédelem szigorú feltételeinek megfelelő cégek pedig kénytelenek újra és újra felépíteni a márkát, a brand-et, a vevői bizalmat. A szakmai és emberi kvalitásai révén méltán tisztelt cégvezető lapunk hasábjain nemes egyszerűséggel fogalmazta meg gondolatait erről: aki csalásra adja a fejét, az abban kreatív, de ezen a pályán nem tud, és nem is akar ölre menni senkivel. Inkább alkot, tervez, dolgozik, törekszik arra, hogy valami jót, újat, egyedit találjon ki, olyat, ami nincs a piacon, amit más nem tud. Ebbe fektet időt, pénzt, energiát, s igyekszik elkerülni az évekig tartó, költséges, kétes kimenetelű jogi iszapbirkózást.

Nem lehet csodálkozni azon, ha elveszítette a hitét a nemzetközi oltalmak papíron garantált védelmében. „All rights reserved” – minden jog fenntartva, de hogy mit jelent ez Kínában, Indiában…? Bár e kétely nem ismeri az országok, térségek és kultúrák közötti határokat. „Megjött Moszkvából a csomag” – tessék rákeresni az interneten a nagyszerű LGT-nótára, melyben a zseniális magyar zenekar humoros formában önti ki a lelkét: „a jó durva életbe”, kalóz cd-n ontják a dalaikat, de egy kopejkát sem remélhetnek érte. Eurómilliókat várhat viszont az a magyar feltaláló, akinek ötletét, az irányítósávos sportcipőt a német sportszergyártó óriás lopta el nemesnek épp nem mondható egyszerűséggel, inkább kimondott felsőbbrendűségi pökhendiséggel. Az elvi, erkölcsi igazságát már megtalálta Oroszi László, aki anyagit is remélhet a kártérítési pertől. Ennek is olyan magabiztossággal állhat neki, mint egykor Beckham a szabadrúgásnak, lábán Oroszi-cipővel. Hiába no, bár zord a harc, megéri…

Nyéki Zsolt
hirdetés