Csapdában

Milyen jó is lenne tudni, vajon mi lesz a kistelepüléseinkkel tíz év múlva. Vajon milyen következményei lesznek azoknak a döntéseknek, amelyeket napjainkban a kormány erőltet a gazdaságosság jegyében.
M. Magyar László jegyzete.

Az egyik ilyen aggódásra okot adó program a szeptembertől érvénybe lépő közoktatási megszorító csomag. A normatív támogatás módosítása miatt az ezer lélekszám alatt településeken iskolákat kell majd bezárni, illetve összevonni, ugyanis a kormány terveiben a társulások kapták a főszerepet. Ha egy önkormányzat azt szeretné, hogy legalább az alsó tagozat ott maradjon a községben, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy kipótolja az állami normatívát.

Azon is el lehet gondolkodni, milyen sors, milyen közösségi élet, milyen összefogó erő vár arra a településre, ahol már a gyermekek nem helyben tanulnak, nincs tantestület, nincs iskola. Azt sem nagyon értem, hogy amikor a kormány takarékosságról beszél, miért kellett ingyen műjégpályát működtetni Pesten. A jégpálya néhány hetes fenntartási, működési költségének milliói néhány kistelepülés egész évi működését fedezte volna.

Másik ilyen aggasztónak látszó rendelet, hogy csak azok a kistelepülések igényelhetnek a működésükhöz ÖNHIKI-t, amelyek ígértetet tesznek arra, hogy 2008-tól körjegyzőséget működtetnek a településen. Egy-két éve a postahivataluktól kellett megválniuk a kistelepüléseknek, most pedig nemsokára búcsút kell venniük a jegyzőjüktől is. Kénytelenek ezt meglépni, hiszen az ÖNHIKI-re nagy szükségük van a kistelepülések önkormányzatainak. Eljátszom azzal a gondolattal, mi jöhet még ezután. A jegyzői munkakörök összevonása után jöhet az önkormányzatok összevonásának a félelme is, s akkor már megint ott tartunk, mint az 1970-es, 80-as években, amikor közös tanácsok irányították a településeket…

Lélekben rokonszenvezem a kistelepülések polgármestereivel, akik egyáltalán nincsenek irigylésre méltó helyzetben. A nehézségek ellenére mindent megtesznek azért, hogy a lakóhelyhez eddig erősen kapaszkodó gyökerek ne szakadjanak el. De vajon lesz-e elég erejük, s főleg pénzük ehhez a nem könnyű mutatványhoz?!
hirdetés