Csapongó forintárfolyam

Egyelőre nem folytatódott a forint szerdai zuhanása, sőt 279,3 -ról 276,5 -re “pattant vissza” a forint árfolyama az euróhoz képest csütörtök délelőtt.

Mind az amerikai, mind a feltörekvő piacokon javult a hangulat, ez húzhatta magával a 10 napja folyamatosan gyengülő forintot is – értékelte a változásokat Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

A csütörtöki javulás azonban még semmire sem garancia, a globális tőkepiaci hangulat és a forintpiac továbbra is csapongó, a forint-euró árfoylam bármikor átviheti a 280-as lélektani határt – közölte a vezető elemző.

Magyar viszonylatban semmi jóra nem lehet számítani, nem várhatóak olyan makroadatok és bejelentések, amelyek érdemben javíthatnák a magyar fizetőeszközzel szembeni bizalmat, ebből pedig inkább gyengülés, mint emelkedés következik – tette hozzá Török Zoltán.

A vezető elemző szerint mindezek ellenére továbbra is devizahitel a nyerő, mert hiába gyengül a forint, akik ebben a fizetőeszközben adósodtak el, a magas kamatok miatt eddig is többet fizettek, mint akik devizában vettek fel kölcsönt.

Ha valaki deviza alapú, 5 millió forintos jelzáloghitelt vett fel 15 évre, 250 forintos árfolyam mellett, az havonta körülbelül 45 ezer forintot törlesztett, ami most a magyar fizetőeszköz gyengülése miatt 50 ezer fölé emelkedett – mondta a vezető elemző.

Egy azonos, de forint alapú hitel esetén viszont eleve több, csaknem 55 ezer volt a törlesztés a magasabb kamatok miatt – a két változat közötti különbség most egyenlítődött ki, a forint esetében azonban további kamatemelés várható, így hosszú távon még mindig a deviza alapú hitel lehet a kedvezőbb – tette hozzá Török Zoltán.
hirdetés