Cseh miniszter: fontos és hasznos a V4-ek együttműködése az igazságügyek terén

Prága – A közép-európai országok igazságszolgáltatási rendszereiről, a gyerekek és a fiatalkorúak büntetéséről, az európai uniós szakjelentések közép-európai országokat érintő részeiről folytattak megbeszélést egyebek között a négy visegrádi ország szakminisztériumainak vezetői a Prága melletti Stirínben pénteken zárult kétnapos találkozójukon.

“Gondjaink sok mindenben hasonlóak. A visegrádi országok együttműködése és tapasztalatcseréje ezen a téren ezért rendkívül fontos és hasznos – jelentette ki Jirí Pelikán cseh igazságügyi miniszter pénteken sajtótájékoztatón. A kétnapos találkozón a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – mellett Horvátország és Szlovénia is képviseltette magát. Magyarországot a tanácskozáson Berke Barna, az igazságügyi tárca államtitkára képviselte.

A tanácskozás második napján Vera Jourová, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa is részt vett.

“Véleményt cseréltünk az igazságszolgáltatási rendszerek működéséről az érintett országokban és megvitattuk azokat a felvetéseket, amelyeket az európai uniós országjelentések tartalmaznak az egyes igazságszolgálatásokról. Az önismeret és a helyes önértékelés szempontjából a vita nagyon hasznosnak minősíthető” – mondta Vera Jourová a sajtótájékoztatón.

Szerinte minden közép-európai országban kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogyan erősítsék meg az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat a társadalomban.

“Rendkívül fontos dologról van szó, mert kissé leegyszerűsítve elmondható, hogy a bíróságokba, az igazságszolgáltatásba vetett hit minden országban egyben a politikába vetett hittel is azonosítható” – fejtette ki az európai igazságügyi megbízott.

A tanácskozáson megvitatták az európai ügyész hivatalának tervezett létrehozását is. Jourová kijelentette: személyesen támogatja a tervezetet, mert hatékonyabbá tehetné elsősorban az adóügyekben felmerülő – gyakran nemzetközi – problémák kivizsgálását, megoldását és ellenőrzését.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés