Csekély figyelem, maroknyi támogatás

Csekély figyelem, maroknyi támogatás
Köztünk élnek, mégsem „látjuk” – vagy csak nem akarjuk észrevenni – őket. Akikről szó van, a fogyatékkal élők (vagy miként az utóbbi időben hallani: „az egészségkárosodottak”) népes tábora.

Életük legalább annyira hasonlít, mint amennyire különbözik az egészségesekétől: dolgoznak, szórakoznak, gyermeket nevelnek, mindezt azonban segítséggel. Olyan emberek, szolgálatok, civil szervezetek szerető támogatásával, akik helyettük látnak, helyettük hallanak és helyettük lépnek.

Néhány napja Nyíregyháza-Borbányán tartott jókedélyű kerti partit a Nyírségi Látássérültek Egyesülete. Az ünnepi összejövetel apropóját az adta, hogy „Ambrozy Dalárda” nevet viselő egyesületi énekkar tagjai sikeresen szerepeltek nemrégiben a sóstói Fogyatékosok Fesztiválján.


A mindennapok nehézségei
A testi fogyatékossággal bíróknak a
legegyszerűbb feladat megoldása is problémát jelent. Ilyen például a bevásárlás,
kórházi látogatás, banki ügyintézés, stb.

Az alacsonypadlós buszok, a segítőkész sofőrök és utazóközönség nagymértékben
segítik a mozgáskorlátozottakat, az aktuális megállóhelyek nevét elmulasztják
bemondani a buszvezetők.

Szeretet és támogatás

Jakab Sándorné elnök elmondta: a Szívvel Látók Klub és az egyesület vezetése egy „bográcsos töltöttkáposztás” kerti vendégséggel köszönte meg a kultúrcsoportban dolgozók lelkiismeretes munkáját.

– Az egészségkárosodottak nyitott rendezvényeire, kulturális programjaira többnyire csak sorstársaik és hozzátartozóik kíváncsiak, ezt sajnos a fesztiválon és az azt megelőző Ki mit tud?-on is tapasztaltuk. Az „egészséges” társadalom nem szívesen közeledik, inkább elfordul a fogyatékkal élőktől. Több odafigyelésre, támogatásra és szeretetre lenne szükségünk, hogy az egészségesekhez hasonló életet élhessünk. Az államtól kapott anyagi gondoskodás egyre szűkösebb, a civil szervezeteknek adott központi támogatás jóformán a működéshez is kevés – mesélte az elnökasszony.

– Palicz István –
hirdetés