Cselgáncs Eb – Csernoviczki döntős, Pupp a bronzért küzdhet, Karakas és Szabó hetedik

Budapest, Tel-Aviv – Csernoviczki Éva döntőbe jutott, Pupp Réka a bronzéremért küzdhet, míg Karakas Hedvig és Szabó Csaba hetedik lett a tel-avivi cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

A 48 kilogrammban olimpiai bronzérmes Csernoviczki harmadik mérkőzésén a 11 Grand Slam/Grand Prix-éremnél tartó szerb Milica Nikoliccsal találkozott, akivel 1-1-re állt a különmérlegük.

A harmadik csata sokáig eseménytelenül telt, a bíró kiosztott egy-egy intést, majd nyolc másodperccel a vége előtt a tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka válldobásra vazaarit kapott, és nyert. A 31 éves Csernoviczkire a fináléban az orosz Irina Dolgova vár, akitől kikapott eddigi egyetlen meccsükön, a 2015-ös bakui Eb-n.

A junior Európa-bajnok paksi Pupp Réka az 52 kilósoknál Andreea Chitut kapta ellenfélül, a román dzsúdós kétszer volt vb-második, és kétszer nyert Eb-t. A világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tanítványa remekül állta a sarat neves riválisa ellen a négy perc során, majd az aranypontig tartó hosszabbításban is. Összesítésben öt perc 40 másodpercnél aztán egy horogdobással földre vitte Chitut, és vazaarival győzött. A bronzmeccsen a 21 éves Pupp ellenfele a svájci Evelyne Tschopp lesz.

A világbajnoki harmadik Karakas 57 kilóban a vigaszágon elsőként a súlycsoport talán legnagyobb sztárjával, a 32 éves Telma Monteiróval csapott össze. A portugál klasszis olimpiáról és vb-ről is rendelkezik ezüstéremmel, Eb-n pedig ötször diadalmaskodott. Mellette szólt az is, hogy eddigi hét mérkőzésükből hatszor legyőzte a Honvéd versenyzőjét. A nyolcadik meccs jó ideig értékelhető akció nélkül telt, mígnem Monteiro 42 másodperccel a vége előtt egy bokasöprésre ippont kapott, így Karakas hetedik lett.

A kecskeméti Szabó Csaba a 60 kilósok között a vigaszágon a brit Ashely McKenzie-vel került szembe, aki szerzett már bronzérmet Európa-bajnokságon. Első összecsapásuk másfél percig tartott, amikor az ellenfél egy támasztott válldobásra ippont kapott, és nyert. Az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó hetedikként zárt.

– MTI –
hirdetés