Cselgáncs-vb – A dzsúdómúzeum tárlata a Papp László Arénában

Budapest – Ideiglenes tárlattal képviselteti magát a Sasaki Magyar Judo Múzeum a budapesti cselgáncs-világbajnokságnak otthont adó Papp László Sportaréna folyosóján.

“Készítettünk egy összeállítást kronológiai sorrendben az eddigi összesen 37 világbajnokságról úgy, hogy kigyűjtöttük az internetről a korabeli angol, német, magyar és más nyelvű sajtóanyagokat” – mondta az MTI-nek Ozsvár András, az óbudai múzeum alapítója és igazgatója. – “Ezeket kinyomtattuk polikarbonát lapokra, így a későbbiekben más magyarországi eseményeken is be tudjuk majd mutatni.”

Az 1980-ban olimpiai bronzérmes dzsúdós kifejtette, nyolc vitrinnel érkeztek, melyek tematikai felosztásban a sportágalapító Dzsigoro Kanóval, a dzsúdót Magyarországon meghonosító Szaszaki Kicsiszaburóval, a magyar szövetséggel, a magyar vb-érmesekkel, a paradzsúdósokkal, a speciális olimpikonokkal, a magyar bírókkal és az elhunyt hazai dzsúdós hősökkel foglalkoznak.

A 60 éves mesteredző hetedik világbajnokságán vesz részt, korábban hármon versenyzőként, hármon pedig trénerként szerepelt.

“Az 1979-es párizsi vb-n csak hetedik lettem, erről főként Jean-Luc Rougé tehet, aki jelenleg a francia szövetség elnöke” – idézte fel Ozsvár András. – “Odavágtam őt egy jukóra a specialitásommal, a kis belső horoggal, de valamiért neki írták fel, és hiába reklamáltunk, ezen nem is voltak hajlandóak változtatni. Ezzel ő nyert, majd a kézfogásnál annyit mondott: sorry…” – mesélte vb-élményeiről a múzeumigazgató, aki 1981-ben Maastrichtban és két évvel később Moszkvában is világbajnoki harmadik lett.

– MTI –
hirdetés