Cselszövők és sorsfordító nők

Bányai D. Ilona a Boszorkánykör bemutatóján
Bányai D. Ilona a Boszorkánykör bemutatóján - © Fotó: ÉKN
Nyíregyháza – Ígérte: bebarangolja a megyét, nyáron ősei, a Dengi család nyomába ered.

Megjelent Bányai D. Ilona, a Történelmi­regény-írók Társasága tagjának első regénye, a Boszorkánykör, mely műfaja szerint történelmi kalandregénynek készült, de kissé rendhagyó módon, elsősorban nem a nagy hősök, hanem egyszerű, hétköznapi emberek, nők a főszereplői.

Hiteles történelmi háttér

– A történet 1465-ben játszódik, Mátyás király uralkodása idején, Tokaj várában és annak környékén. Egy nevenincs faluban, Szent Iván éjszakáján három fiatal nőt űz a kétségbeesés a rettegett Öregerdőbe, ahol a falusiak hite szerint lidércek és boszorkányok tanyáznak. Itt találkoznak a környék javas­asszonyával, és innentől megváltozik a sorsuk – árulta el a szerző, aki bár Miskolcon él, erős megyei gyökerekkel büszkélkedhet.

Kérdésünkre, hogy nem tartott-e a férfiak távolmaradásától a női főszereplők miatt, Bányai D. Ilona elmondta: bár nagyon félt, a visszajelzések azt mutatják, hogy a férfiak is szeretik a történetet, őket is leköti a cselekmény.

– Szapolyai Imre, a sikeres katona, politikus figurája kielégíti a hősre vágyó olvasók igényeit is. Az egyetlen kritikát, miszerint maga Mátyás király hiányzik a történetből, éppen egy hölgytől kaptam. Őt megnyugtattam, a folytatásban – ami hamarosan elkészül, s amelyben a hőseim meglepő változásokat élnek meg – már az uralkodó is megjelenik.

– KM-CsA –
hirdetés