Csempészcsend a határokon

Csempészcsend a határokon
Mindaddig szigorú lesz az ellenőrzés, amíg cigarettamentesek nem lesznek a határok.

 Ahogy szerdán éjfélkor életbe lépett a szigorított ellenőrzés az Vám-és Pénzügyőrség Észak Alföldi Regionális parancsnokság területén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei magyar-ukrán, illetve a Hajdú-Bihar megyei magyar-román határszakaszon elcsendesültek az átkelők. Csupán egy-két jármű zaja törte meg a csendet, úgy az éjszakában, mint csütörtökön a nappali órákban.


Csak szabályosan
A 17 év feletti személyek
vámmentesen az alábbi mennyiségû jövedési
terméket hozhatják be személyes felhasználásra:

Dohánytermékek:
(Vámáru nyilatkozat kitöltése után)
– 200 darab cigaretta, vagy
– 100 darab szivarka, vagy
– 50 darab szivar, vagy
– a fenti mennyiségekbõl összeállított
arányos mennyiségek.
Szesz:
1 liter 22 százalékot meghaladó erõsségû
égetett italok és párlatok, 80 százalékos
vagy azt meghaladó denaturálatlan etilalkohol

1 liter párlatok és szeszesitalok, bor, vagy egyéb
alkohol alapu aperitifek, vagy
2 liter csendes bor.
A fenti szabályok megszegõivel szemben a VPOP szabálysértési,
vagy büntetõeljárást, valamint jövedéki
igazgatási eljárás indít. Az adózás
elõl elvont jövedéki terméket lefoglalja, jövedéki
bírságot szab ki, a termék tárolására
és szállítására használt eszközt
( pld. autó) lefoglalja.

Ennek oka lehet, hogy az országos parancsnokság június 1-től fokozottan ellenőrzi a jövedéki termékek behozatalát az Európai Unión kívüli országokból. Ugyanis az új rendelkezés szerint nem csak a csempészett cigarettát foglalják le a vámosok, hanem a szigorított ellenőrzés részeként a lebukott csempészek járműveit is.

Kupecz József pü. százados sajtószóvivő a helyszínekről tájékoztatta lapunkat a „furcsa” jelenségről.

Elmondta: előző nap még órákat kellett várakozni egyes átkelőknél, addig most alig érkeznek járművek a határhoz, még a felét sem éri el korábbi forgalom. Csütörtök délelőttig az ukrán határszakaszon hat, míg a román-magyar átkelőknél mindössze öt jogsértést derítettünk fel. Ezzel szemben korábban egy átlagos napon ezek száma elérte a hatvanat is.

Öt autót már az első nyolc órában lefoglaltunk és egyet elkoboztunk, mivel abban csempészésre kialakított rejtekhely volt. A csempészés miatt lefoglalt öt jármű közül két tulajdonos visszakapta az autót, mivel a szabályok értelmében azonnal kifizették a kiszabott 100-100 ezer forint pénzbüntetést. A többiek járművei egyelőre a vámosoknál maradt, amíg nem fizetik ki a büntetést, van akinél ez jóval több százezer forintnál is. A csempészek 10 esetben cigarettát – 25 doboztól 300 dobozig– és egy alkalommal 500 liter tisztázatlan eredetű szeszt akartak becsempészni hazánk területére.

Természetesen a fokozott ellenőrzés és a csempészekkel szembeni szigorúbb szankciók nem csupán egy-két napi tartanak, mindaddig folyamatos marad, amíg „füstmentesek” lesznek a határok– tette hozzá a szóvivő.

– Fullajtár András –
hirdetés