Csempésznek segített a körzeti megbízott

Jelentős értékre elkövetett jövedéki orgazdaság bűntettében hirdetett ítéletet szerdán a megyei bíróság dr. Balint Tibor bűntetőtanácsa.

A bíróság az ügyben szereplő B. G. elsőrendű vádlott volt rendőrt bűnösnek találta mint bűnsegédet, ezért 2 év börtönbüntetésre és 500 ezer forint pénz mellékbüntetésre, míg P. J. másodrendű vádlottat ugyanazért a bűncselekményért, mint tettest 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és ugyancsak félmillió forint pénz mellékbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú bíróság az alábbi tényállás alapján hozta meg döntését: az elsőrendű vádlott a vádbeli bűncselekmény időpontjában egy szatmári településen szolgált körzeti megbízottként. 2005. október 29-én még nem lépett szolgálatba, amikor anyagi ellenszolgáltatás fejében vállalta, hogy a saját kocsijával felvezetőként segít, a több mint 25 millió forint belföldi értékű csempészcigarettát szállító másodrendű vádlottnak járművével áthaladni a községen, az esetleges ellenőrzés elkerülése érdekében.

Ám mielőtt erre sor kerülhetett volna a P. J. beleszaladt egy közúti ellenőrzésbe, amit határőrök végeztek. Ezt látva telefonon útbaigazítást kért B. G.-től, hogy miként kerülhetné el a biztos lebukást. Közben letért az országútról és próbált meglépni a kritikus helyszínről, ám a határőrök észlelték a szándékát és üldözőbe vették. Végül a kocsit a csempészcigarettával hátrahagyva gyalogosan menekült tovább, de rövidesen elkapták. Mindezt látta az elsőrendű vádlott, hazament átöltözött egyenruhába és úgy ment vissza a helyszínre, majd tájékozódott a történtekről…

A vádlottak ellen bizonyítékként szolgált többek között a másodrendű vádlott részbeni beismerő vallomása, a két vádlott között lezajlott (lehallgatott) telefonbeszélgetés, amikor a másodrendű vádlott menekült és az elsőrendű vádlottól kért segítséget.

A bíróság mindkét vádlott esetében súlyosító körülményként vette figyelembe a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát. Az elsőrendű vádlottnál nyomatékos súllyal még azt, hogy hivatalos személyként követte el a bűncselekményt, utalva arra, hogy B. G. cselekménye a rendőrség iránti közbizalom megingatására is alkalmas.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlottak és védőik enyhítés miatt jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős. A végső döntés a Debreceni Ítélőtáblára vár.

– Fullajtár András –
hirdetés