Csend a zöldhatáron, csökkenő határforgalom

Csend a zöldhatáron, csökkenő határforgalom

A Nyírbátori Határőr Igazgatóság 307 kilométeres határszakaszán nyugalom, román viszonylatú határátkelőhelyein 15 %-os növekedés, míg az ukrán szakasz határállomásain
19 %-os csökkenés a személyforgalomban – összességében 7 %-os forgalom visszaesés jellemezte június első hat napját.

A határforgalom legnagyobb növekedése Létavértes (73%), Vállaj (36%) közúti határátkelőhelyeken volt. A legnagyobb visszaesés az előző hétvégéhez képest a záhonyi közúton (-28,6%) és Tiszabecsnél (-14,5%) volt tapasztalható. Az ünnepi hétvége is visszavetette némileg az utazó kedvet, de a számokból karakteresen nyomon követhető a vámszigorítások hatása az ukrán határszakasz jövedéki turizmusára. A már szinte állandósult több órás várakozás is drasztikusan lecsökkent a személyforgalomban. Csak esetenként fordul elő, hogy egy – egy órás várakozás kialakul.

 

A határőr igazgatóság munkatársai június első hat napján 1 közokirat-hamisítást, 3 szerződés nélküli munkavégzést, 13 ukrán és 8 román állampolgár által elkövetett külföldiek rendészetével kapcsolatos, 10 ukrán, 4 magyar, 3 román és egy olasz állampolgár határrendészeti, valamint 71 honfitársunk és 5 román illetékességű személy közlekedésrendészeti szabálysértését fedték fel. A huszonegy külföldi – a tizenhárom ukrán és a nyolc román – szabálysértő összesen 864 nappal tartózkodott tovább hazánkban a megengedettnél.

 

Záhonynál egy belépésre jelentkező orosz állampolgárnál hamis spanyol tartózkodási engedélyt találtak az útlevélkezelők.

 

A nyírbátori határvadászok a nyíregyházi rendőrökkel Baktalórántházán, a nyírbátori rendőrökkel Nyírbátorban kaptak ittas járművezetésen egy-egy honfitársunkat.

 

A létavértesi határőrök Kismarja településen fogták el azt a két román állampolgárt, akik erősen felöntve a garatra lovas szekerükkel elvétették az irányt. Az el-áttévedt két atyafit lovaikkal és a szekérrel együtt a magyar határőrök visszaadták román kollégáiknak.

 

Záhonynál akarta elhagyni az országot az az ukrán állampolgár, akit a tiszaújvárosi bíróság jövedékkel való visszaélés bűncselekmény miatt körözött.

 

Nyírbátorban két nyolc-tíz haragos legényből álló társaság kisbaltákkal, házi gyártású szuronyokkal felfegyverkezve egymásnak esett a Ságvári utcán. Hárman könnyebben megsérültek az összecsapásban. Egyikük fején, másikuk karján ejtettek vágást, a harmadik pedig egy hatalmas pofon nyomát viselte az arcán. A csetepaténak a helyi határvadászok és rendőrök közösen vetettek véget. A kakaskodók közül négy személyt csoportos garázdaság miatt állítottak elő a városi rendőrkapitányságra.

- Tanyik József –
hirdetés