Letartóztatták a csengeri “örökösnőt”

Svájcból hozták haza a csengeri nőt
Svájcból hozták haza a csengeri nőt - © Fotó: police.hu
Nyíregyháza – A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírája 2018. szeptember 7-én üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indult eljárásban elrendelte Sz. G-né gyanúsított letartóztatását.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2014. január 1. és 2017. december 20. közötti időszakban több személytől és cégtől kért kölcsön nagyobb összegeket arra hivatkozással, hogy Németországban élő édesapja halála után a neki járó nagy összegű hagyatékból szándékozik azokat visszafizetni. A gyanúsított a sértettekkel a hivatalosság látszatát keltve az örökségre vonatkozóan ügyvéd előtt titoktartási nyilatkozatot íratott alá.

A gyanúsított édesapja valójában 2014. év végén Debrecenben hunyt el, és soha nem volt külföldi állampolgár, nem élt Németországban, valamint nem rendelkezett nagy hagyatékkal sem.

A gyanúsított a visszafizetési határidők lejártát követően a kölcsönvett összegeket nem fizette vissza, ezáltal 12 sértettnek és további, ismeretlen károsultaknak összesen mintegy 368 millió forint kárt okozott, melyből csak néhány százezer forint térült meg.

A gyanúsított 2018. márciusában azzal az indokkal utazott Svájcba, hogy hagyatékának ügyeit intézze. Ott tartózkodása alatt a sértettektől további kölcsönöket kért a nem létező örökségre hivatkozva, s megfenyegette azokat, akik a további kölcsönök folyósítását megtagadták, illetve visszakérték a kölcsönkért összegeket.

A gyanúsított ellen 2018. április 19-én belföldi elfogatóparancsot, majd a Mátészalkai Járásbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, melynek eredményeként 2018. április 27-én Svájcban elfogták és őrizetbe vették.

A bíróság határozata szerint az eddig ismertté vált sértetteken túl további károsultak is lehetnek, valamint szükséges még ismeretlen bűntársak beazonosítása, és a sértettektől kicsalt pénzösszegek hollétének felderítése.

A bíróság álláspontja szerint az eljárás jelenlegi szakaszában alaposan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne, a büntetőeljárásban részvevő személyeket megfélemlítené, tanúkat befolyásolna, illetve újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok csak a gyanúsított letartóztatásával biztosíthatók.

A végzés nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

– Nyíregyházi Törvényszék –


Budapest - A svájci hatóságok kedden átadták a magyar rendőröknek a csalás gyanúja miatt körözött Sz. Gábornét, akit a sajtóban csengeri örökösnőként emlegettek. Sz. Gábornét nemzetközi elfogatóparancs alapján április 27-én fogták el Svájcban, kedden adták át a magyar rendőröknek Zürichben, aho...Csenger.
SZON.HU


hirdetés