Már apadnak megyénk folyói

Akt.:
A víz elöntötte a kárpátaljai Beregkisfalud főutcáját is
A víz elöntötte a kárpátaljai Beregkisfalud főutcáját is - © Fotó: Nemes János/MTI
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Megyénkben vasárnap, illetve hétfőn tetőzött az árhullám.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjének kárpátaljai területén csütörtöktől jelentős mennyiségű csapadékot regisztráltak a mérőállomások. Átlagosan 50 mm eső esett, azonban kiemelkedő mennyiség hullott Ökörmezőn (110 mm) és Királymezőn (103 mm). A vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása is. Magyarországon jelenleg 592 km hosszon van árvízvédelmi készültség: 362 km-en I. fokú, 230 km-en II. fokú.

Együttes áradás

A Túron levonuló árhullám Garbolcnál vasárnap az esti órákban tetőzött a II. fokú készültségi szintet meghaladó 425 cm-es vízállással, ezt lassú apadás követi. A Szamoson csak kisebb vízszint­emelkedések jelentkeztek, Csengernél vasárnap délelőtt tetőzött a folyó, jóval a készültségi szintek alatt. A Kraszna árhulláma hétfőn tetőzött Ágerdőmajornál, az I. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

A Tiszán érkező árhullám Tiszabecsnél a II. fokú készültségi szintet meghaladó 452 cm-es vízállással vasárnap 22 órakor tetőzött, Tivadarnál pedig hétfőn, a III. fokú készültségi szintet megközelítő vízállással. A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés a II. fokú készültségi szint felett várható, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében – tájékoztatta lapunkat Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Belvízvédelem

Hazánkban jelenleg hét vízügyi igazgatóság területén 34 szakaszon van belvízvédelmi készültség; 19 szakaszon I. fok, 15 szakaszon pedig II. fok. Vasárnap a belvízzel elöntött területek nagysága 10 900 hektár volt, ebből 5040 hektár vetés, illetve szántó. 166 szivattyútelep van készültségben, hétfőig ötmillió köbméter belvizet emeltek át.

KMCsenger.
SZON.HU


hirdetés