Meglepő eredménnyel zárult a csillagvirág-mustra

Meglepő eredménnyel zárult a csillagvirág-mustra
© Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – A nemes célnak és a napsütéses időnek köszönhetően közel három tucat önkéntes segédkezett az E-misszió Egyesület szombati csillagvirág-számlálásán a Sóstói-erdőben. Mégsem unatkozott senki, ugyanis a korábban tarvágás miatt veszélybe került virágpopuláció ugrásszerű fejlődésnek indult.

– A mintegy másfél hektáros mintaterületen 2003-ban egy tarvágást követő felújításban mindössze 220 kókadt példányt találtunk – idézte fel dr. Szigetvári Csaba, az egyesület elnöke. – Négy-öt év elteltével az adatokból már sejtettük, hogy az állomány magához tér, növekedni kezd, és ez később egyre nyilvánvalóbbá vált. Kisebb visszaesés csak akkor volt – 2013-ban és 2018-ban -, amikor márciusban sarkvidéki hideg zúdult a már már kibújt és virágzó csillagvirágokra. Arra viszont, amit az idén tapasztaltunk, senki sem számított: a most összeszámolt 24 709 tő több mint kétszerese a tavalyinak, ilyen mértékű növekedés pedig még egyik évben sem volt.

– Az elmúlt 16 év alatt a ligeti csillagvirág vizsgált állománya több mint százszorosára nőtt, aminek mindannyian örülhetünk. Ugyanakkor a legtöbb védett növény korántsem mutat ekkora túlélőképességet az erdészeti beavatkozások után, és az erdőt alkotó őshonos fák is egyre rosszabbul viselik a klímaváltozással járó szárazságot. A csillagvirág élteti a reményt, hogy marad valami a természeti örökségünkből; a 16 éve ismétlődő számláláson látott régi és új arcok, fiatalok, idősek, családok azt mutatják, hogy számos olyan ember van, akinek ez fontos – tette hozzá a természetvédelmi szakember, s köszönetet mondott a felmérésben részt vevő önkénteseknek.Csenger.
SZON.HU


hirdetés