Csillagvizsgálók Bátorligeten

Nagy barátságok köttettek a szabad ég alatt
Nagy barátságok köttettek a szabad ég alatt
Bátorliget – Bátorliget nappal a természeti kincseiről, éjszaka pedig a gyönyörű, éjszakai sötét égboltjáról nevezetes. Nyaranként összegyűlnek az amatőr csillagászok egy jó észlelésre.

Van közöttük informatikus, tanár, élelmiszerbiztonsági felügyelő, villanyszerelő, diák és autószerelő is. Ami közös bennük: éjszaka mindannyian az eget kémlelik. A helyi Bátorligeti Albireo Klub szervezésében az V. Bátorligeti Csillagászati Programhétvégén számtalan, legalább három tucat mélyég objektumot láthattak különböző távcsöveken keresztül az érdeklődők.

11211571_10205042191030307_279189781_o

Csillagködök, gömbhalmazok, bolygók, csillagképek tárházává vált az égbolt. Az észlelés helyszíne faltól-falig tartó horizontot kínál, fényszennyezetlen, tiszta égbolttal. Van, aki 550 kilométert utazott azért, hogy láthassa az itteni égabroszt! A megjelentek előadásokat is hallhattak meteorokról, űrrepülőgépekről, bolygókról, és betekinthettek az asztrotájképekbe is.

2015_07_17_012031

Az előadásokat élőben interneten bárki megnézhette. Napközben légpuskalövészet, foci, bográcsolás, rajz, fotó, autómodell kiállítás színesítette a programokat. Szombaton az átvonuló zivatarfelhők és villámok viharvadászokká változtatták a résztvevőket. Nagy barátságok köttettek a szabad ég alatt. Végezetül derült eget kívántunk egymásnak. Jövőre is várjuk az érdeklődőket!
hirdetés