Csinos, divatos és hasznos nyári darab

Csinos, divatos és hasznos nyári darab
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ha nyár akkor irány a szabad levegő! Azt mindenki tudja, hogy a napközbeni kánikulában – legfőképp 11 és 16 óra között – védeni kell bőrünket a nap káros sugaraitól – erre ismételten felhívják a figyelmet a webbeteg.hu-n.

Gyulladásos napégés

A káros sugárzás: az UV-A, UV-B és az UV-C. Ezek közül a napégésért az UV-B sugarak felelnek, a magas faktorszámú krémek használata a ruhával fedetlen részeken ajánlatos. A hölgyek – inkább mint a férfiak – adnak arra, hogy arcukat, nyakukat és a dekoltázst megóvják az öregedéstől. A túlzásba vitt napozás a bőr minőségén is ront, ráncosodást okoz, és vannak olyan bőrtípusok, ahol nem alaptalan a melanómától való félelem.

Egy másik igen gyakori probléma a napallergia. Sokan összekeverik a leégést a túlérzékenységgel, de a vörösen fénylő, kiütéssel járó bőrpír estén allergiára kell gyanakodni. A leégésnél a gyulladásos folyamatok okozzák a bőr égető érzését, duzzanatát, amelyre nyugtató gyógyszertári kenőcsök, súlyosabb esetben bőrgyógyász által felírt gyógyszerek szükségesek.

Egyszerű megoldás

A nap elleni védekezésben a legegyszerűbb dolgokról megfeledkezünk: egy széles karimájú kalappal az arc és a nyak bőre védhető a leégéstől, de a fehér ruhák fényvisszaverő hatását is érdemes kihasználni.

S még egy érdekesség: kinek vastagabb a bőre?

A bőrgyógyászok szerint a bőrtípus határozza meg a bőr finomságát, de általánosságban a nők bőre finomabb, a férfiak bőre viszont hormonális okok miatt később öregedik.

KM

Címkék: , , ,hirdetés