Csirkék illegális árusítása

Csirkék illegális árusítása
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Felderitő Osztályának nyomozói május 31-én szerdán konyhakész csirkék illegális árusításán érték tetten az Edelényhez közeli Lak településen a helybéli férfit.

A rendőrök lakossági bejelentés alapján intézkedtek az ügyben. A településre beérve érdeklődtek afelől, hogy mikor érkezik a „csirkés autó”, s mint megtudták információjuk helyes volt – éppen szerdára várták a faluban élők a „friss” szállítmányt.

A községbe begördülő hűtőgépkocsi vezetőjét megállították, igazoltatták, majd ellenőrzés alá vonták szállítmányát. Mint kiderült a kisvárdai sofőr a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rétközberencsi településen működő baromfi vágóhídról érkezett nem először a faluba.

Az eddigi gyakorlat szerint a helybeli férfi (aki korábban a csirkeüzem tulajdonosának birtokán dolgozott s innét az ismeretség) a faluban összegyűjtötte az igényléseket, majd leadta a megrendelést, s miután megtörtént a szállítás kiosztotta a csirkehúst. Az árokról: pld. az egész csirke kilója 370 Ft/kg, comb, 370 Ft/kg, csirkemell 850 Ft/kg, farhát 110 Ft/kg, zúza 550 Ft/kg.

Az ellenőrzés során a gépkocsi vezetője elfogadható magyarázatot nem tudott adni rakománya eredetére vonatkozóan, így a rendőrség értesítette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állategészségügyi és Élelmezésellenőrzési Állomás élelmiszer higiénikus állatorvosát, aki megállapította, hogy a rakomány bizonytalan eredetű, jelöletlen ezért soron kívül intézkedett annak elkobzására, majd megsemmisítésére.

Az 1675 kg-nyi aprólékot Szikszóra szállították, ahol odaszállítását követően haladéktalanul megsemmisítették.

A rendőrség intézkedései:

A koordinátor szerepét betöltő laki férfival szemben az illetékes jegyzőnél jogosulatlan kereskedelem szabálysértése miatt kezdeményez eljárást a hatóság, az érintett gazdasági társasággal összefüggésben az élelmiszer ellenőrző állomás illetékeseinek feljelentése után, rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűncselekmény miatt indít  a területileg illetékes rendőrkapitányság (Edelény) nyomozást, melyben sor kerül szakértői vélemények beszerzésére is.

Rendelkezésre álló adataink szerint az állategészségügyi szakhatóság a vágóhíd vonatkozásában pénzbirság kiszabását tervezi, továbbá a megsemmisítést végző cég is felszámolja majd az ehhez kapcsolódó költségeit.

Rossz minőségű termék forgalomba hozatala

Btk. 292. § (1)

Aki rossz minőségű terméket jó minőségű termékként értékesít, használatba ad, illetve forgalomba hoz, vagy ezek iránt intézkedik, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– Kompoltiné Jakab Ilona r.őrgy. –
hirdetés