Helyi közélet

2015.08.30. 13:26

Fogas kérdés: ha fáj, menjünk azonnal fogorvoshoz!

Fordítsunk otthon napi kétszer két percet a fogaink tisztítására!

Fordítsunk otthon napi kétszer két percet a fogaink tisztítására!

A fogaink a szervezetünk legtöbb ásványi anyagot tartalmazó, legkeményebb szövetei. Masszív felépítésük viszont nem biztosítja sebezhetetlenségüket, védelmi rendszerük ugyanúgy sérülhet, mint bármely más szöveté. Így az egészséges fogazat nem adottság, hanem a tudatos szájápolás eredménye, ezért rendszeres tisztításuk és karbantartásuk elengedhetetlen a mindennapokban.

Napi kétszer két perc

– Előzzük meg a kellemetlen beavatkozásokat! Fordítsunk otthon napi kétszer két percet a fogaink tisztítására, és legyen mindig nálunk cukormentes rágógumi, hogy az étkezések után segítsük a szánk és fogaink tisztulását! – hívta fel a figyelmet dr. Gera István, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.

A harmonikus fogsorérintkezés pedig nagyon fontos. Az egymásra torlódott fogak nagy szerepet játszanak a dentális problémák kialakulásában, hiszen a fogak közé ragadt ételmaradékok és ott maradt lepedék nehezebben távolíthatóak el. Az időben nem kezelt hibás érintkezés akár állkapocs-ízületi károsodást vagy foglazulást is okozhat.

Fogaink különleges törődést igényelnek, hiszen az őket borító kemény zománc nem folytat anyagcserét. Így amennyiben a zománcot károsodás éri, a szervezet azt már nem képes meggyógyítani. A fogazat felszínére baktériumok milliói tapadnak, és ezeket szervezetünk nem tudja eltávolítani, ezért ez a mi felelősségünk.

Fogselyem és rágógumi

– Ha legalább naponta egyszer nem mosunk alaposan fogat, a baktériumokból vastag, több száz rétegből álló dentális plakk alakul ki, amely a fogszuvasodásnak és a fogágybetegségnek a fő oka. Ezért fontos, hogy már enyhe fogfájás vagy ínyvérzés esetén időben forduljunk fogorvoshoz. De ha mindezt el akarjuk kerülni, akkor naponta kétszer mossunk fogat legalább két perc hosszan, és amennyiben a fogmosás nem tette meg a kellő hatást és a fogak közötti területekről a lepedéket nem sikerült eltávolítani, használjunk fogselymet, amivel a nehezebben elérhető részek is könnyen kitisztíthatóak – tanácsolta a szakember.

Nem szabad megfeledkeznünk a rágófunkció fontosságáról sem, aminek az étel megőrlésében és a nyáltermelés stimulálásában van szignifikáns szerepe.

– A termelődő nyál enzimje révén már a szájüregben megkezdődik az étel emésztése. Emellett a termelődő nyál védi, bevonja a nyálkahártyát, és közömbösíti a lepedékben keletkező savakat is, ami segít a fogszuvasodás megelőzésében. Ahhoz, hogy segítsük a nyáltermelődést, használjunk cukormentes rágógumit, ami az étkezések között nemcsak tisztítja a fogakat, de hozzásegít a jó lehelethez és a szép mosolyhoz is – fogalmazott dr. Gera István.

A fogváltás hosszú és kritikus folyamat

Csecsemő- és kisgyermekkorban a tejfogak 6–7 hónapos kortól lépésről lépésre jelennek meg a szájüregben, de élettartamuk rövid. Már öt és fél, hatéves korban elkezdődik a fogak váltása és a maradó fogak megjelenése a szájban.

A fogváltás hosszú és kritikus folyamat, ugyanis az egyre hátrébb kinövő fogak nem sorban jelennek meg, hanem bizonyos élettani sorrend szerint. A szemfog már csak akkor tör elő, amikor a metszők és a kisőrlő fogak helyükre kerültek, és ezért sokszor nincs elég hely a szemfog beilleszkedéséhez. Emiatt legtöbbször soron kívül helyezkedik el, vagy nem is tud előtörni.

A bölcsességfogak pedig több esetben teljesen hiányoznak vagy akadályokba ütköznek, ezért nem is tudnak előbújni.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában