Csodálatos bolygón élünk: 10 érdekesség a Földről, amit nem biztos, hogy tudtál

Csodálatos bolygón élünk: 10 érdekesség a Földről, amit nem biztos, hogy tudtál
© Forrás: YouTube / APOD Videos
A történelem hosszú évei alatt az emberiségnek még mindig nem sikerült mindent megtudnia élőhelyéről, a Földről. A most következő hihetetlen tények – melyeket a Bright Side gyűjtött egybe – megmutatják, mennyire változatos a világ, amely körülvesz bennünket.

1. Az ózonlyuk egyre csak zsugorodik

2015-ös kutatások kimutatták, hogy az Antarktisz fölött található ózonlyuk 2000-hez képest 4 millió négyzetkilométerrel lett kisebb, és ez az érték egyre csak növekszik. A montréali jegyzőkönyv nevű nemzetközi egyezményt, amely az ózonréteget bontó anyagok kibocsátásának korlátozására jött létre – és amelynek ezt az eredményt köszönhetjük -, sokan a világ legfontosabb és legsikeresebb környezetvédelmi megállapodásának tartják. Tudósok szerint az ózonréteg már korábban helyreállhatott, de most már bizonyítékuk is van rá.

2. A Földön valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet −89,2 Celsius-fok

Egy hideg nyári napon mutatott ennyit a hőmérő az antarktiszi Vosztok kutatóállomáson 1983. július 23-án.

3. A tavasz nagyjából 3,22 km/h-val közlekedik

Fotó: Pixabay

Hogy hogy mérték ezt le? Tudósok több területen is megvizsgálták a növények virágzási sebességét.

4. A Tien-san-hegység az egyetlen hely a hegyek közül, ahol nem ugrik meg az ember vérnyomása

A vérnyomás emelkedése teljesen normális jelenség, amikor valaki hegyet mászik. Van viszont egy hely a Földön, ahol ez egyáltalán nem így van: a Tien-san-hegység, amely ezért a magas vérnyomástól szenvedő emberek paradicsoma. A helyiek vérnyomása sokkal alacsonyabb, mint a fennsíkokon élőknek.

5. A Kimolosz-sziget talaja folyékony szappanból áll

Az Égei-tengeren található görög sziget mindössze 54 négyzetkilométernyi területű, de van egy érdekes jellemzője. Amikor esik, az egész szigetet szappanhab borítja be. A kimoloszi talaj ugyanis szappanagyagot tartalmaz – ez egy természetes szappan, amit a helyiek is rendszeresen használnak.

6. A lemeztektonika miatt nem melegszik túl a Föld

A Föld az egyetlen általunk ismert bolygó, amelyen megtalálható a lemeztektonika. Hét óriási lemez, a kontinensek mozognak különböző irányokba évente nagyjából 10 centimétert. A tektonikus rendszernek köszönhető szénáramlás miatt nem melegszik túl a bolygónk.

7. Az Amazonasnak van egy földalatti ikertestvére

Fotó: AFP / Christophe Simon

A Hamza nevű nem hivatalos folyó az Amazonasszal párhuzamosan fut – csak éppen majdnem négyezer méter mélyen. Hatezer kilométer hosszú, majdnem négyszáz kilométer széles, és nagyon lassan áramlik: egy év alatt csupán néhány métert tesz meg – ez még a gleccserekénél is alacsonyabb sebesség. A Hamza az Atlanti-óceánba ömlik, mélyen a földfelszín alatt.

8. Visszatérhet a Pangaea-szuperkontinens

Nagyjából 300 millió évvel ezelőtt a Föld csaknem összes szárazföldje egyetlen szuperkontinenst alkotott, ezt hívjuk Pangaeának. A júra-korban a kontinens kettévált, és mindkettő továbbosztódott, így jöttek létre fokozatosan a ma is ismert földrészek. Tudósok szerint 250 millió éven belül a földrészek ismét egyetlen óriási kontinensben egyesülnek majd – az Új Pangaeában.

9. Az Antarktisz 3 billió tonna jeget veszített 25 év alatt

A fenti megállapítást friss kutatások mutatták ki. 2017-ben például a Larsen S jéghegy vált le az Antarktiszról: a hegy egymaga több mint 1 billió tonnát nyom, és akkora, mint fél Jamaica.

10. A Földre boruló hatalmas árnyékot 2034-ben láthatjuk viszont

A Himawari 8 nevű japán meteorológiai műhold egyedi jelenséget vett fel 2016-ban: először nappal volt a Földön, aztán az egész bolygóra egy hatalmas árnyék borult. A videót március 9-én, a teljes napfogyatkozás ideje alatt készítette a műhold, amely ekkor majdnem 34 ezer kilométerre volt a Földtől. Ezt a fura jelenséget legközelebb 2034 tavaszán láthatjuk majd.

Forrás: Bright Side


Az emberek már majdnem minden szegletét felfedezték a földnek, ám vannak olyan helyek, amelyeket csak képeken láthatunk, mert nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy beléphessen ezekre a területekre. De valljuk be, egyiket-másikat nem is szeretnénk a saját szemünkkel látni. A Bright Side összeg...

A következő képek láttán még a nemtörődömöknek is összeszorul a szíve, képzeljük csak el, mit éreznek azok, akik a Föld védelmére tették fel az életüket. A neten terjedő tízéves kihívás kapcsán sokan éltek az alkalommal, hogy felhívják a figyelmet a drasztikus pusztulásra. Akad köztük olyan fotópáro...
hirdetés