Csodás virágvilág a fóliasátorban

Csodás virágvilág a fóliasátorban
A fel-felragyogó nap ellenére még csípős a szabadban a levegő. Bezzeg bent, a fólisátorban párás, meleg a klíma, s rengeteg szép virág, valamint palánta fogadja a belépőket Nagycserkesz-Tamásbokorban.

A ház asszonya, Kiss Antalné a növényeket gondozza éppen, míg férje rotációs kapával dolgozik a másik sátorban, ugyanis oda kerülnek majd át a káposzta és a karalábé palánták. Kis időre abbahagyja a talajművelést, s csatlakozik hozzánk.

– Öt fóliám van, de mellette szántóföldi növényeket is termelek – meséli a gazda. – Igaz, nem sok bevétellel büszkélkedhetem, hiszen tavaly a görögdinnyét kétszer is ki kellett tárcsázni, mert kipusztult. Ezért az idén inkább tengerivel vetem majd be. Valamikor zöldséggel – paprikával, paradicsommal, uborkával – piacoltam, de nem érte meg.  Most főleg virágokkal foglalkozunk, azokat áruljuk a piacon – mondja Kiss Antal, aki sofőrként, traktorosként dolgozott a termelőszövetkezetben, majd az 1990-es rendszerváltáskor őstermelő lett. – A két lányunk is besegít a növények gondozásába, hiszen az egyikük kertésztechnikus, a másik pedig agrárkereskedelmi menedzser asszisztens. Télen sok forint elmegy a fóliák fűtésére, így igazából nincs nagy pénz a fóliázásban. Annyi jön össze, hogy megélünk.

Mikor Klára asszonyt arról faggatom, melyik a kedvenc virága, így válaszol:

– Minden virágot szeretek, nincs csúnya virág. Nem sajnálom, hogy el kell adni őket, hiszen ez a sorsuk. A kertben egész nyáron van virág, vagyis jut is, marad is. Egyébként az a meseszép, amikor ősszel krizantémmal televan a fólia.

Lelkendezve mutatja klára asszony a virágokat, s meséli, mit kell tudni a gondozásukról. Minden bizonnyal minden nő megirigyelné gyönyörű birodalmát, amelyben található többek között korállka,  csüngős koráll, vízi fuxia, muskátli, futó muskátli, selyem mályva, enciánfa.

– M. Magyar László –
hirdetés