Nagyvilág

2014.08.02. 13:28

Poligráffal vizsgálják az ukrán rendőrök hazafiságát

Ukrajna - A Donyeck és Luganszk megye szakadároktól felszabadított városainak rendőreit hazugságvizsgálóval tesztelik a hazájuk iránti hűség tekintetében.

Ukrajna - A Donyeck és Luganszk megye szakadároktól felszabadított városainak rendőreit hazugságvizsgálóval tesztelik a hazájuk iránti hűség tekintetében.

Miután rengeteg panasz érkezett a belügyminisztériumhoz arról, hogy a fegyveres szakadárok által birtokba vett kelet-ukrajnai városok rendőrsége fenntartások nélkül együttműködött az ország egységére törő szeparatistákkal, az ukrán kormány úgy döntött, hogy alapos tisztogatásba kezd a rendvédelmi szervek soraiban a visszafoglalt településeken. Első nekibuzdulásként testületileg menesztették számos kapitányság személyi állományát, ám újabban rájöttek, hogy a kollektív bűnösség elvének alkalmazása nem minden esetben állja meg a helyét.

A hazugságvizsgáló nem hazudik

– Jelenleg speciálisan kiképzett szakembereink dolgoznak a terrorellenes műveletek által érintett területeken, akik poligráfos vizsgálatnak vetik alá a helyi rendőri állományt – nyilatkozta a belügyminiszter.

Anton Gerascsenko arról biztosította a Donbászban szolgáló beosztottjait, hogy ily módon biztonsággal kiszűrhetők a haza ellenségeinek bizonyuló rendőrök, és a jövőben csak azok kerülnek majd lapátra, akiknek patriotizmusa egyértelműen megkérdőjelezhető.

Rehabilitálják a Berkutot

Ezzel egyidőben az ukrán államfő bejelentette, hogy talán ideje volna amnesztiában részesíteni a kijevi „majdanos” tüntetés véres eseményeiben részes Berkut és Alfa különleges rendőri erőket, melyek tagjai a terrorellenes műveletek során tanúsított hősies helytállásuk során a saját vérükkel mosták le magukról azt a szennyet, ami a civil tüntetők meggyilkolása során az idei tél folyamán a nevükhöz tapadt. Mindamellett Petro Porosenko is osztja azt a véleményt, hogy a rendvédelmi szervek tevékenysége alapvető reformokra szorul. „Éppen ideje elvégezni az erőszakszervezetek, a bírósági rendszer és az önkormányzatok újratelepítését” – fogalmazott a népszerű cyberterminussal élve Ukrajna elnöke, hogy a fiatalok is értsék.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!