Csökkennek a hívásvégződtetési díjak – olcsóbb lehet a telefonálás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság a következő három évben fokozatosan azonos szintre csökkenti a három magyarországi mobilszolgáltató nagykereskedelmi hívásvégződtetési díjait. 2009 január 1-étől így a jelenleginél 40-50 százalékkal kevesebb, egységesen 16,84 forint lehet a díj – jelentette be csütörtökön Pataki Dániel, a hatóság elnöke.

Azt még nem tudni, hogy a szolgáltatók ennek alapján mikor és mennyivel csökkentik fogyasztói áraikat.

A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A díjcsökkentést a szolgáltatóknak három lépcsőben kell majd végrehajtaniuk, az elsőt 2007 december 31-ig, a másodikat 2008 december 31-ig, míg a 16,84 forintot 2009 január 1-ére kell elérniük. A jelenleg érvényes díj a Magyar Telekom (T-Mobile) hálózatában napszaktól függően átlagosan 27,17 Ft/perc, a Pannon hálózatában 29,44 Ft/perc a Vodafone hálózatában pedig 32,61 Ft/perc.

Az NHH végleges határozata várhatóan szeptemberben jelenik meg, miután az EU azt jóváhagyta. A szolgáltatóknak ezután 30 napjuk lesz arra, hogy saját költségszámítást nyújtsanak be, és ha az nem tér el jelentősen a hatóság számításaitól, akkor el fogják fogadni. Pataki Dániel ugyanakkor azt mondta, hogy nem számít jelentős eltérésre, mert a hatóság modelljét a mobilszolgáltatók bevonásával dolgozták ki.
hirdetés