Helyi közélet

2016.09.10. 11:19

Erre íratlan törvény kötelez

<em>Lucskos, januári havas úton indultunk haza egy riportról, amikor a tócsákat kerülgetve a főút mellett nagy darab bácsi kapálózott magatehetetlenül az út szélén. Azonnal megálltam, és mire a kolléga eszmélt, már próbáltam talpra állítani a férfit, akinek élettársa a főút túloldalán álldogált.</em><strong> Pusztai Sándor írása.</strong>

Lucskos, januári havas úton indultunk haza egy riportról, amikor a tócsákat kerülgetve a főút mellett nagy darab bácsi kapálózott magatehetetlenül az út szélén. Azonnal megálltam, és mire a kolléga eszmélt, már próbáltam talpra állítani a férfit, akinek élettársa a főút túloldalán álldogált. Pusztai Sándor írása.

Saját lábán nem bírt megállni a bácsi, ismét a földre rogyott, kérdésekre válaszolt, de nem igazán volt cselekvőképes. Azonnal mentőt hívtam, majd az út szélén felemelt kézzel jeleztem a sofőrnek, hol a „beteg”. Miért csináltam? Mert a törvény a segítségnyújtásra kötelez. Írott és íratlan egyaránt. Ez egyszerű eset volt, míg máskor az is előfordult, hogy az infúziós palackot tartottam, amíg a mentők ellátták a súlyos sérültet, így négy kéz dolgozhatott, az én képzettségem meg ennyire tett alkalmassá.

Nem mindenki eszméletlen, nem kell mindig a harminc nyomás két befúvást alkalmazni, gyakoribb, hogy csak tiszta hideg víz kell, vagy egy steril nyomókötés. Azt, hogy baj esetén ki cselekszik és ki bénul le, részben szerzett tudás, részben adottság határozza meg. A felkészültség viszont mindig javítható, főleg, amikor a filmekben nagyon rossz illusztrációkat látunk. Amikor behajtott könyökkel nyomják a mellkast, vagy amikor dobogó szív esetén akarnak defibrillátorral kiütni .... Hasznos, ha begyakoroljuk a gondolatsort, a mozdulatokat, hogy segíthessünk társainkon, mert ma én segítek neked, holnap te segítesz neki, holnapután meg ő segít rajtam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában