“Csomagbontás”: “nem fog fájni…”

Új adók, dráguló gáz és áram – ezeket is tartalmazza az Új egyensúly programja. Az Új Egyensúly programja 

A kormányfő beszéde az OÉT ülésén

 A kormány nem a költségvetési kiigazítás egyszeri programjára, hanem reformokra készül – közölte az Új egyensúly programot az Országos Érdekegyeztetô Tanács szombati ülésén ismertetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. „Nem kell félni, nem fog fájni“ – mondta, legalábbis nem annyira, mint azt egyesek megpróbálták beállítani. Bejelentette, hogy az államháztartás egyenlegének javításáért csökkentik az állami kiadásokat, közöttük a minisztériumok működési költségeit; az intézkedések között szerepel az alkalmazási rendszer átalakítása a közszolgálatban, a központi költségvetési intézmények átszervezése, valamint az önkormányzatok hatékonyabb működésének kialakítása, a megyei helyett a regionális közigazgatási rendszer bevezetése.

A bevételeket növelő intézkedések sorában drágul a gáz és az elektromos áram, többe kerül majd a dohány és a szeszesital, új adókat is kivetnek, lesz áfa-kulcs emelés, következetesebbek lesznek az adóellenőrzésekkel.

A kormányfő a program ismertetése után nyilatkozva egyebek között arról beszélt: sem tömegtüntetésektől, sem sztrájkoktól nem tart, de tisztában van vele, hogy a kormány népszerűsége „nem fogja az egeket ostromolni”. A kolalíciós pártok támogatásukról biztosították, az ellenzék pártjai elutasították az Új egyensúly programját.
hirdetés