Csúcs a fegyverüzletben

Megyénk egyedülálló befektetésekkel dicsekedhet az ellentételezési programban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy beruházás is köthető Magyarország haditechnikai eszközbeszerzéséhez, pontosabban az ehhez kapcsolódó ellentételezési programokhoz. Vasmegyeren az Agrodry és az Agroaroma Kft. befektetése mögött lelhető fel az állam „fegyverüzlete”, most pedig a nyírteleki HM Arzenál Kft. és a mátészalkai Carl Zeiss Hungária Optikai Kft. jutott új munkához a hadi korszerűsítési törekvések nyomán.

A megye egyedülálló az offset üzletek számát nézve, de abban is, hogy ékes bizonyítékát szolgáltatja annak: haditechnikai megrendelésekért cserében megszerzett beruházások a high-tech iparágak fejlődését szolgálják – nyilatkozta lapunknak Szabó Sándor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Ellentételezési Osztályának vezetője. A Gripen repülőgépek kommunikációs és fegyverzeti rendszereinek karbantartására kelet-közép-európai központ alapjait rakjuk le az elkövetkező két évben.

A NATO-kompatibilis Gripen repülőgépek fegyverzetének karbantartásának például Nyírtelek kelet-közép-európai központtá válhat. Az amerikai Raytheon cég (az AMRAAM és MAVERICK rakéták gyártója), német ZeissOptronics és az izraeli Rafael (a lézeres célmegjelölő berendezések készítője) a napokban kötött erről megállapodást – nyilatkozta lapunknak Szabó Sándor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Ellentételezési Osztályának vezetője.

A Raytheon a HM Arzenál nyírteleki telephelyén logisztikai és karbantartó kapacitást hoz létre a legfejlettebb technológiával. Az új létesítmény egyedülálló a térségben és képes lehet a más piacokon felmerülő igények kielégítésére is. A Zeiss és alvállalkozója, a Rafael a hagyományos ellentételezés mellett (ez elsősorban a mátészalkai Zeiss üzem fejlesztését jelenti) magas szintű, a két gyártónál lefolytatandó lézertechnológiai képzést, valamint magyar egyetemekkel és kutatóhelyekkel való együttműködést vállalt.

– Nyéki Zsolt –

 
hirdetés